Tuğba Hatice KAVRAK

Tarih: 06.04.2024 11:36

Sağlığımızı Tehdit Eden " Obezite " ye dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Maalesef,  obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla artmaktadır.

Obezite, İnsanların yaşam kalitesini kısaltan tehlikeli bir hastalıktır. 

Fazla kilolu veya obez olmak; hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, Tip 2 diyabet, kas-eklem hastalıkları, meme, kolon, rahim, pankreas, prostat gibi kanserler, glokom, astım, reflü, migren, inme, diyabet, hipertansiyon, gut, idrar kaçırma, yağlı karaciğer, böbrek taşı, kalp yetersizliği, anksiyete, topuk dikeni, Parkinson ve daha fazlası ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunları birlikte getirmektedir. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ),  2024 yılı raporlarına göre, Dünya genelinde 1 milyardan fazla kişinin aşırı kilolu veya obeziteli olduğu yazmakta. 

Tüm dünyada görülen bu artış ile birlikte, Türkiye'de de alarm seviyesine ulaşmış durumda. 

Öyleki; Çok yakın gelecekte, Türkiye nüfusunun yarısının obeziteli olacağı öngölmektedir.  Türkiye'de Her üç kişiden birinde obezite görünmektedir. 

Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda obezite çok sık görülmektedir. 

Genetik yatkınlık, sosyal ve çevresel stres faktörleri, yetersiz ve kalitesiz uyku obeziteye neden olan önemli faktörlerdir.  

Obezite hastalığına yakalanmamak için mutlaka her gün en az yarım saat düzenli spor aktivitesi yapmak zorundayız. 

Obezitenin tedavisi,  mutlaka doktorunuzun kontrolünde yapılması gerekmektedir.  

Obezitenin tedavi yöntemleri;   “ Tıbbi beslenme tedavisi, Tedavi egzersizleri, Sosyal psikolojik destek tedavisi, Obezitenin farmakolojik tedavisi, Cerrahi tedavi, Obez bireylere yönelik beslenme ” dir.

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —