Tarih: 27.08.2024 10:28

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde ilk denizaltı olan TCG PİRİREİS, Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi

Facebook Twitter Linked-in

Toplam 6 adet Reis Sınıfı denizaltı, birer yıl arayla Deniz Kuvvetleri envanterine girecek. 7’inci denizaltı ise Ankara’da HAVELSAN tesislerinde test merkezi olarak kullanılıyor.

Birebir tüm sistemlerden oluşan laboratuarda Reis Sınıfı’nın kalbi ve beyni test edildi. Bu merkez, Karaya Konuşlu Test Sistemi (KKTS) olarak adlandırılıyor. Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde ilk denizaltı olan TCG PİRİREİS’in aklı ve kalbi olarak adlandırılan sistemler HAVELSAN tarafından geliştirildi.

KKTS'de tüm testlerin tamamlanmasının ardından sistem teslilmatları denizaltıların inşa edildiği Gölcük Tersanesi'ne gönderildi.

Türk savunma sanayiinin yazılım, komuta kontrol ve simülasyon konusunda köklü geçmişe sahip HAVELSAN, buradan elde ettiği tecrübeleri gelecek nesil denizaltı projelerine aktaracak.

Yaklaşık 10 yılı aşkın süredir proje ile ilgili çalışmalarını sürdüren HAVELSAN, savaş yönetim sistemi ve denizaltı bilgi dağıtım sistemi üretimlerini tamamladı.

ROKETSAN tarafından üretilen milli torpido Akya ve seyir füzesi Atmaca'nın Reis Sınıfı Denizaltıların savaş yönetim sistemine entegre edilmesi de HAVELSAN tarafından sağlandı.

Bunun dışında, Yeni Tip Denizaltıların kalbi olarak nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi de (DBDS) HAVELSAN tarafından geliştirildi.

Gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılan DBDS’nin denizaltı bünyesindeki 105 farklı birim ile kesintisiz entegrasyonu sağlanıyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, bundan sonraki hedeflerinin Milli Denizaltı Projesi (MİLDEN) olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Reis sınıfı denizaltılar için ürettiğimiz teknolojileri en gelişmiş versiyonları ile MİLDEN için de üreteceğiz. Bu vesileyle hem Piri Reis Denizaltımızın hem de Aksaz Tersanesi Komutanlığımızın hayırlı olmasını diliyorum”

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —