Tarih: 03.02.2024 15:29

Türkiye'nin Başı Sağolsun, Alev Atlı Hayatını Keybetti

Facebook Twitter Linked-in

Türk Halkı yetiştirdiği büyük değerini kaybetti.

Kalkandere Haber olarak Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun, sevenlerine sabır diliyoruz.

 

ALEV ALATLI KİMDİR?

Eğitimci ve yazar ve ekonomist Alev Alatlı 16 Eylül 1944 tarihinde İzmir’de doğmuştur. Lise eğitimini babası Ertuğrul Alatlı’nın askeri ataşe olarak görev yaptığı için Tokyo’da tamamlayan Alatlı,lisansını ODTÜ’de Ekonomi & İstatistik üzerine, Ekonomi ve Ekonometri yüksek lisansını “Fulbright” bursu ile gittiği Vanderbilt University’den (Nashville, Tennessee) tamamlamıştır.

Bilâhare felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora programına New Hampshire’daki Dartmouth College’de başlamıştır. İlahiyat konusunda ve düşünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoğunlaşan Alatlı, doktora derecesini alamadan 1974 tarihinde Türkiye’ye dönmüştür.

 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda kıdemli ekonomist olarak çalışan Alatlı, California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürütmüştür. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev almıştır.

 

Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986 yılında Tunus’ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası”yla onurlandırılmış olan Alev Alatlı, “Aydınlanma Değil, Merhamet” adlı romanıyla ise 2006 yılında Moskova’da “Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü”nü kazanmıştır.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 10.12.2012 tarihli toplantısında “Fahri Doktora” unvanı almaya hak kazanan yazar Alev Alatlı’ya; unvanı, 25 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen törenle takdim edilmiştir.

 

Alev Alatlı, 2014 yılında ise Edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne lâyık görülmüştür.

 

2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’na üye olarak atanmış olan Alev Alatlı,2 Şubat 2024 tarihinde İstanbul’da KOAH ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayatını kaybetmiştir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —