“Güç Birliği İçinde Bölgesel Olarak Kalkınmalıyız”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu Karadeniz Bölgesi Odalar ve Borsalar Müşterek toplantısı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda turizmden ulaşıma, yatırımlardan teşviklere kadar yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu, çalışma grubu oluşturularak sorunlara çözüm aranması, bölge iş dünyasının tek ses halinde hareket etmesi kararlaştırıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz KARAMEHMETOĞLU, oda ve borsa müşterek toplantısının özelde bölgemize genelde ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek şunları söyledi:
“Amaç bölge illerimizin birbirleriyle alakalarını en üst seviyeye çıkarmak, eksiklikleri tamamlamak ve oluşturacağımız sinerji ile illerimizin kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Çayımız, fındığımız var. Turizm başta olmak üzere bir çalıştay yapacağız. Bu çalıştayın çok faydalı olacağına inanıyorum. Turizmde birbirimize karşı yükümlülüklerimiz var. Lojistik ve tren yolunda birlikteliğimiz önemlidir. Alacağımız ortak kararlar ve belirleyeceğimiz alanlarda çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. “
Türk çayının dünyada çay üreten 27 ülke arasından 100 yıllık geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Tarım Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “ 100 yıllık süreçte çay sektörü sürdürülemez hale gelmiştir. Sri Lanka’da 35 yıl önce devlet kararı alınarak çay bahçeleri yenileyerek, çay bahçelerinde %80 değişime gidildi. Aynı şekilde Kenya çay üretimini geliştirerek en çok çay ihraç eden ülke haline geldi. Bizim ülkemizde ne yazık ki aynı gelişmeleri gösteremedik. Öncelikle ülkemizde çay sektörüne sistem getirmek istedik. Ulusal Çay Konseyi’yle çalıştık ama 15 yıl boyunca bir karış ilerleme kaydedemedik. Yanlış gübrelemeden dolayı toprağımızı ve yer altı sularımızı bozduk. Çayımızın kalite değerleri düşüyor. 1990 yılında çaydaki ekstrat değeri 34-36 iken bugün 26-29 ekstratlara inmiştir. Çaydaki selüloz 8’li değerlerden 22’lere çıkmıştır. Bu zamana kadar sürekli gündeme getirdiğimiz çay sorunları çözüme kavuşturulmadıkça sorunlar daha da büyüyor. Artık Türk çay sektöründe acilen bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Kalitenin artırılması yönünde çalışmaları el birliğiyle bir an önce etkin biçimde yapmalıyız. Tarım tüm dünya ve ülkemiz için çok önemli, tarım üretimini korumak için çay dahil olmak üzere her ürünün kendi başına bir kanunu olmalı, Tarım Reformu yapılmalıdır.” Dedi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki MURZİOĞLU, bölge toplantısının birincisini Trabzon’da, ikincisini Rize’de yaptıklarını hatırlatarak, üçüncü toplantı için de tüm oda-borsa başkanlarını Samsun’a davet etti ve 3. (üçüncü) bölge toplantısının Samsun’da yapılması kararlaştırıldı.
İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ali KOPUZ ise toplantıya katılan tüm oda-borsa başkanlarına TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU ’nun selamlarını ileterek, “Oda ve borsalarımızın birlikte iş birliği içerisinde hareket etmesinden dolayı memnuniyetini ifade etti.
Toplantıda oda borsa başkanları bölgenin ve illerin talepleriyle ilgili çalışma grupları kurulmasını kararlaştırdı. Toplantıda oda – borsa başkanları özetle şu görüşleri dile getirdi:
“İllerdeki güney çevre yolu geçişleri Ordu örneğinde olduğu gibi acilen yapılmalı, böylece ulaşım ve şehirleşmenin rahatlaması sağlanmalıdır. Samsun-Sarp Otobanı, Samsun-Sarp Demiryolu projesiyle eş zamanlı yürütülmelidir. Doğu Karadeniz’i Orta Koridor ’a bağlayacak hazırlıklar yapılmalıdır. Samsun – Sarp Otobanı ve Demiryolunu dikey bağlantılarla güneye bağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Sarp Sınır Kapısından yaya ve tır geçişlerinin rahatlatılması için acil önlem alınmalıdır. Turizm, ulaşım-lojistik, çay, fındık başta olmak üzere belirlenecek alanlarda çalışma gruplarınca hazırlanacak çalışmalar değerlendirilecektir. Teşviklerin illerin ihtiyaçlarına ve gelişmişliklerine göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Doğu Karadeniz turizmi bir bütün olarak pazarlanmalı, Hindistan, Pakistan, Kuzey Afrika gibi yeni pazarlarda bölgesel tanıtım yapılmalıdır. Konaklama tesislerinde özel sektörün girişimleriyle belli bir seviyeye gelinmiştir. Turistlerin bölgedeki konaklama gün sayısı ve turizmin çeşitliliğini artıracak çalışmaların yapılması. Başta Samsun – Sarp Demiryolu olmak üzere toplantıda konuşulan konular siyaset ve şehir kamuoylarının gündeminde tutulmalıdır. Fındık tarımında kahverengi kokarca ile daha etkin mücadele sürdürülmelidir. Fındıkta dönüm başına verilen paralar bölgesel olarak maliyetler göz önüne alınarak verilmelidir, verimi ve kaliteyi artırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Çayda kalitenin artırılması yönünde çalışmalar bir an önce etkin biçimde başlatılmalıdır. Türkiye’de her ürünün kendi başına bir kanunu olmalı, Tarım Reformu yapılmalıdır.”
GENİŞ KATILIMLA YAPILDI
Toplantıya Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz KARAMEHMETOĞLU, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Arif METE, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ali KOPUZ, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki MURZİOĞLU, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut ÇELEBİ, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp ERGAN, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan ÇAKIRMELİKOĞLU, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza BÖLÜK, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent KARLIBEL, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Necat AVCI, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail AKÇAY, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman SEYHAN, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet ERDOĞAN, Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal SARAL, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali FATOĞLU, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali FEYZİ, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan AKAR, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa USLU, Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Erhan AYDIN, Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet DALTABAN, Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Atıf KESİM, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman DEMİRCİOĞLU, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail KUYUMCU, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nevzat BAYRAKTUTAN, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan V. Atilla ŞİMŞEK, TOBB Daire Başkanlığından Tahir ARGÜÇ, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cem TEMİZEL, Murat ARTAN, Yönetim Kurulu Sayman Üye Alpaslan RAZIOĞLU, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet ÜZÜMCÜ ve Yılmaz ÇORUH, Genel Sekreter Emrah KAYTAZ ve Başkan Danışmanı Gafur KARALİ, Rize Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Kocaman katıldı.
9285,26%2,81
34,48% 0,08
36,39% 0,13
2965,07% 1,03
4963,68% 0,70