TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

“Güç Birliği İçinde Bölgesel Olarak Kalkınmalıyız”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu Karadeniz Bölgesi Odalar ve Borsalar Müşterek toplantısı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda turizmden ulaşıma, yatırımlardan teşviklere kadar yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu, çalışma grubu oluşturularak sorunlara çözüm aranması, bölge iş dünyasının tek ses halinde hareket etmesi kararlaştırıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz KARAMEHMETOĞLU, oda ve borsa müşterek toplantısının özelde bölgemize genelde ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek şunları söyledi:

“Amaç bölge illerimizin birbirleriyle alakalarını en üst seviyeye çıkarmak, eksiklikleri tamamlamak ve oluşturacağımız sinerji ile illerimizin kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Çayımız, fındığımız var. Turizm başta olmak üzere bir çalıştay yapacağız. Bu çalıştayın çok faydalı olacağına inanıyorum. Turizmde birbirimize karşı yükümlülüklerimiz var. Lojistik ve tren yolunda birlikteliğimiz önemlidir. Alacağımız ortak kararlar ve belirleyeceğimiz alanlarda çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. “

Türk çayının dünyada çay üreten 27 ülke arasından 100 yıllık geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Tarım Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “ 100 yıllık süreçte çay sektörü sürdürülemez hale gelmiştir. Sri Lanka’da 35 yıl önce devlet kararı alınarak çay bahçeleri yenileyerek, çay bahçelerinde %80 değişime gidildi. Aynı şekilde Kenya çay üretimini geliştirerek en çok çay ihraç eden ülke haline geldi. Bizim ülkemizde ne yazık ki aynı gelişmeleri gösteremedik. Öncelikle ülkemizde çay sektörüne sistem getirmek istedik. Ulusal Çay Konseyi’yle çalıştık ama 15 yıl boyunca bir karış ilerleme kaydedemedik. Yanlış gübrelemeden dolayı toprağımızı ve yer altı sularımızı bozduk. Çayımızın kalite değerleri düşüyor. 1990 yılında çaydaki ekstrat değeri 34-36 iken bugün 26-29 ekstratlara inmiştir. Çaydaki selüloz 8’li değerlerden 22’lere çıkmıştır. Bu zamana kadar sürekli gündeme getirdiğimiz çay sorunları çözüme kavuşturulmadıkça sorunlar daha da büyüyor. Artık Türk çay sektöründe acilen bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Kalitenin artırılması yönünde çalışmaları el birliğiyle bir an önce etkin biçimde yapmalıyız. Tarım tüm dünya ve ülkemiz için çok önemli, tarım üretimini korumak için çay dahil olmak üzere her ürünün kendi başına bir kanunu olmalı, Tarım Reformu yapılmalıdır.” Dedi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki MURZİOĞLU, bölge toplantısının birincisini Trabzon’da, ikincisini Rize’de yaptıklarını hatırlatarak, üçüncü toplantı için de tüm oda-borsa başkanlarını Samsun’a davet etti ve 3. (üçüncü) bölge toplantısının Samsun’da yapılması kararlaştırıldı.

İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ali KOPUZ ise toplantıya katılan tüm oda-borsa başkanlarına TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU ’nun selamlarını ileterek, “Oda ve borsalarımızın birlikte iş birliği içerisinde hareket etmesinden dolayı memnuniyetini ifade etti.

Toplantıda oda borsa başkanları bölgenin ve illerin talepleriyle ilgili çalışma grupları kurulmasını kararlaştırdı. Toplantıda oda – borsa başkanları özetle şu görüşleri dile getirdi:

“İllerdeki güney çevre yolu geçişleri Ordu örneğinde olduğu gibi acilen yapılmalı, böylece ulaşım ve şehirleşmenin rahatlaması sağlanmalıdır. Samsun-Sarp Otobanı, Samsun-Sarp Demiryolu projesiyle eş zamanlı yürütülmelidir. Doğu Karadeniz’i Orta Koridor ’a bağlayacak hazırlıklar yapılmalıdır. Samsun – Sarp Otobanı ve Demiryolunu dikey bağlantılarla güneye bağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Sarp Sınır Kapısından yaya ve tır geçişlerinin rahatlatılması için acil önlem alınmalıdır. Turizm, ulaşım-lojistik, çay, fındık başta olmak üzere belirlenecek alanlarda çalışma gruplarınca hazırlanacak çalışmalar değerlendirilecektir. Teşviklerin illerin ihtiyaçlarına ve gelişmişliklerine göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Doğu Karadeniz turizmi bir bütün olarak pazarlanmalı, Hindistan, Pakistan, Kuzey Afrika gibi yeni pazarlarda bölgesel tanıtım yapılmalıdır. Konaklama tesislerinde özel sektörün girişimleriyle belli bir seviyeye gelinmiştir. Turistlerin bölgedeki konaklama gün sayısı ve turizmin çeşitliliğini artıracak çalışmaların yapılması. Başta Samsun – Sarp Demiryolu olmak üzere toplantıda konuşulan konular siyaset ve şehir kamuoylarının gündeminde tutulmalıdır. Fındık tarımında kahverengi kokarca ile daha etkin mücadele sürdürülmelidir. Fındıkta dönüm başına verilen paralar bölgesel olarak maliyetler göz önüne alınarak verilmelidir, verimi ve kaliteyi artırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Çayda kalitenin artırılması yönünde çalışmalar bir an önce etkin biçimde başlatılmalıdır. Türkiye’de her ürünün kendi başına bir kanunu olmalı, Tarım Reformu yapılmalıdır.”

GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

Toplantıya Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz KARAMEHMETOĞLU, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Arif METE, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ali KOPUZ, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki MURZİOĞLU, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut ÇELEBİ, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp ERGAN, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan ÇAKIRMELİKOĞLU, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza BÖLÜK, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent KARLIBEL, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Necat AVCI, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail AKÇAY, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman SEYHAN, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet ERDOĞAN, Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal SARAL, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali FATOĞLU, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali FEYZİ, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan AKAR, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa USLU, Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Erhan AYDIN, Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet DALTABAN, Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Atıf KESİM, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman DEMİRCİOĞLU, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail KUYUMCU, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nevzat BAYRAKTUTAN, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan V. Atilla ŞİMŞEK, TOBB Daire Başkanlığından Tahir ARGÜÇ, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cem TEMİZEL, Murat ARTAN, Yönetim Kurulu Sayman Üye Alpaslan RAZIOĞLU, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet ÜZÜMCÜ ve Yılmaz ÇORUH, Genel Sekreter Emrah KAYTAZ ve Başkan Danışmanı Gafur KARALİ, Rize Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Kocaman katıldı.



  • Perşembe 22.7 ° / 16.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 21.9 ° / 17.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 23 ° / 16.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9885,87%1,14
  • DOLAR

    34,02% -0,10
  • EURO

    38,11% 0,57
  • GRAM ALTIN

    2831,85% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4607,53% 0,42

Kalkandere'lilerden Halk eğitim kurslarına Büyük İlgi

İBAR; " Opr. Dr. AHMET AKGÜN' ü Vefatının 26. yılında Rahmet Minnet ve Saygıyla Anıyoruz"

Mehmet YILMAZ, Mevlid Kandili Simidi İkramında Bulundu

Kalkandere Vakfı Mevlid Kandili Mesajı

DİNCEL ve YILMAZ; 75. Yıl Futbol Sahasında İncelemelerde Bulundu

Kuruköy ve Kızıltoprak Mahallesi Tarım Arazisi Bağlantı Yolunun Tamamlanması Çalışmaları Devam Ediyor

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Öğrenci Taşıma Uygulama Toplantısı Yapıldı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL, Esnaf Ziyaretleri Yaptı

Rize Su Düşen Balık Çifliği İlçemizde Hizemete Devam ediyor

Kalkandere Kaymakamı Alpay DİNCEL’in 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Mesajı;

ÇAYKUR RANDEVULU ÇAY ALIMINI SONLANDIR Dİ

Çaykur Rizespor’umuzun Başkanı İbrahim Turgut Değerlendirmelerde Bulundu

RİDEF ailesi Kandil Mesajı

BENZİNLİ CAY MOTORLARI,CAY TARLASININ EN BÜYÜK KÂBUSU, FABRİKALAR KERESTE FABRİKASINA DÖNDÜ.

TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

Karal; Atıl Durumdaki Ekilemeyen Tarım Arazilerini Meclis Gündemine Taşıdı

ÇAYKUR, Randevulu Sisteme Geçiyor

Çaykur; Hayali Budama Yapan 600 Çay Üreticisinin Cüzdanlarını İptal Etti

32. Çağrankaya Yayla Şenliği Yoğun Bir Yerel Sanatçının Katılımıyla Yapılacak

ÇAYKUR’DAN Üreticilere Uyarı

Kalkanderespor U-11 Liginde Çeyrek Finale Yükseldi

Kalkanderespor'dan 23 Nisan Kutlaması

Kalkanderespor-1 Kopuzlar Vakfı Veliköyspor-0

Kalkanderespor U-15 Çeyrek Finalde

Kalkandere Spor Kulüb Başkanı Mevlüt İslamoğlu Bayram Mesajı

Süper Amatör Ligi 21.Hafta Kendirli Belediyespor-0 Kalkanderespor-2

Kalkanderespor Kendirli Belediyespor Deplasmanında Galibiyet Peşinde

Kalkandere Spor Başkanı; Belediye Başkanı Seçilen Mehmet Yılmaz'a Tebrik Mesajı Yayımladı

Süper Amatör Ligi 20.Hafta Kalkanderespor-4 Madenli Belediyespor-2

Tüm Halkımız Davetlidir

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı İŞKUR İUP Programı Kapsamında Personele Eğitim Verildi

GÜRZ Hava Savunma Sistemi

ÇAYKUR RANDEVULU ÇAY ALIMINI SONLANDIR Dİ

Çaykur Rizespor’umuzun Başkanı İbrahim Turgut Değerlendirmelerde Bulundu

SATILIK TOPRAK !!!

Kalkandere'lilerden Halk eğitim kurslarına Büyük İlgi

İBAR; " Opr. Dr. AHMET AKGÜN' ü Vefatının 26. yılında Rahmet Minnet ve Saygıyla Anıyoruz"

Mehmet YILMAZ, Mevlid Kandili Simidi İkramında Bulundu

Kalkandere Vakfı Mevlid Kandili Mesajı

RİDEF ailesi Kandil Mesajı

BENZİNLİ CAY MOTORLARI,CAY TARLASININ EN BÜYÜK KÂBUSU, FABRİKALAR KERESTE FABRİKASINA DÖNDÜ.

DİNCEL ve YILMAZ; 75. Yıl Futbol Sahasında İncelemelerde Bulundu

ROF. DR. MEHMET HABERAL DÜNYANIN ÖNCÜ BİLİM ADAMLARINI İSTANBUL'DA BULUŞTURUYOR

TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

Kuruköy ve Kızıltoprak Mahallesi Tarım Arazisi Bağlantı Yolunun Tamamlanması Çalışmaları Devam Ediyor

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Öğrenci Taşıma Uygulama Toplantısı Yapıldı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL, Esnaf Ziyaretleri Yaptı

Türkiye'nin Ağır Sınıf Genel Maksat Helikopteri

Rize Su Düşen Balık Çifliği İlçemizde Hizemete Devam ediyor

Kalkandere Kaymakamı Alpay DİNCEL’in 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Mesajı;

Mertayak Yeni Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Kalkandere Belediyesi Yol Çalışmaları Devam Ediyor

Kalkandere Yeni Öğretim Yılana Hazır

Çay ve Kahve: Kültürel ve Sosyo-Ekonomik Boyutlar

Karal; Atıl Durumdaki Ekilemeyen Tarım Arazilerini Meclis Gündemine Taşıdı

Esentepe, Kayabaşı ve Hurmalık Köylerinin Kullandığı Değirmenin, Yaya köprüsü Tamamlandı

Kalkandere Belediyesi, Okullarımızda Kapsamlı Temizlik Çalışmaları Gerçekleştirildi

ÇAYKUR, Randevulu Sisteme Geçiyor

Mertayak'tan Yeni Öğretim Yılı Mesajı

Yükleniyor