İbar Ticaret/ Arçelik Küçükyalı Maltepe
  • BIST 100

    8963,83%0,20
  • DOLAR

    34,28% 0,06
  • EURO

    37,19% 0,25
  • GRAM ALTIN

    3066,89% 0,35
  • Ç. ALTIN

    5032,55% 0,47

Pazar KIZ KULESİ(KALESİ)’nin bilinmeyen hikâyesi

Pazar KIZ KULESİ(KALESİ)’nin bilinmeyen hikâyesi

YÖRESEL 15.04.2024 15:19:00 0
Pazar KIZ KULESİ(KALESİ)’nin bilinmeyen hikâyesi

MURAT ÜMİT HİÇYILMAZ

Pazar İlçesinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bunlardan biri de KIZ KALESİ(KULESİ) dir. Yazarımız Araştırmacı Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz, konuyu derinlemesine ele alarak bir makale yazdı. Hiçyılmaz makalesinde “her eserin bir hikâyesi olmalıdır” bu tarihi eserinde hikâyesi vardır. Bu yönüyle Turizme kazandırılması daha da uygun olacaktır”. Diyor

‘’PAZAR KIZ KULESİ İSTANBUL’DAKİ KULE’DEN DAHA FARKLIDIR’

“Kız Kulesi” denilince tüm yurtta elbette İstanbul Boğazı’nın incisi malum kule akla gelir. Ancak Karadeniz’de, Pazar’ın sahiline bitişik kayalıklarda adı yine Kız Kulesi olan farklı bir yapı daha bulunmaktadır. Ancak Pazar’daki Kız Kulesi, İstanbul’daki adaşına nazaran ne yazık ki oldukça öksüz ve sahipsizdir. Yüzyıllardır kendi halinde günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş olmasına rağmen, turizme açılarak ziyaretçilerle buluşturulmamıştır. 

‘’HAKKINDA ÇOK FAZLA BİLGİ YOK’

Hakkında doğru dürüst bir bilgi, masal ya da efsane de bilinmiyor. Kim tarafından yaptırıldığı, hangi devlet döneminde inşa edildiği, ne amaçla yapılması planlandığı, hangi tarihte tamamlandığı, ne gibi gayelerle kullanıldığı gibi soruların hiçbir ciddi yanıtı yok.

‘KALE’Mİ, KULE’MİDİR’

 Üstelik gerçekten kale ya da kule olduğu bile kesin değil. Belki de döneminin muhteşem tasarlanmış bir malikânesi… Roma İmparatorluğu ya da Trabzon Rum İmparatorluğu zaten yöremizle ilgili hiçbir bilgi sunmuyor. Hangi köyde kaç koyun olduğunun bile kaydını bulduğumuz Osmanlı Arşivleri de bu konuda lâl olmuş.

‘KALE İÇİN ARAŞTIRMACILAR NE DİYOR’

Yöre üzerine yapılan onlarca tarih ve kültür çalışmalarında Rize Kalesi’nin, Zir Kale’nin, Kale-i Balâ’nın ve Ciha Kalesi’nin isimleri sayılırken arada mutlaka Kız Kulesi’nin adı da zikredilir. Bazıları daha da ileri gider ve aslında hiçbir şey anlatmayan bir takım bilgileri kopyala yapıştır metoduyla bir-iki paragrafta ifade edip sıradaki kaleye geçer. Temel kaynaklar ise hemen her konuda olduğu gibi birbiri ile çelişir. Nasıl mı? Bakalım;

1-Doğu Karadeniz üzerine ve bilhassa Lazlar üzerine 1985 tarihinde yaptıkları makale ile tanınan A.Bryer ve D.Winfield, Kız Kulesi’nin Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde 13. ya da 14. yy’da yaptırıldığı sanılmaktadır diyorlar.

2-1817-1819 tarihlerinde tüm Karadeniz kıyılarına anlatan Trabzonlu Ermeni seyyah P.Minas Bijişkyan, kulenin Cenovalılar tarafından asil bir kız için yaptırıldığını söylüyor.

3-Pazarlı araştırmacı tarihçi Muzaffer Arıcı da, kaynağını göstermemek kaydıyla Cenovalı bir prensin kızı için yazlık olarak inşa ettirdiğini ifade ediyor.

4-Tüm Anadolu’nun antik dönemleri için uzmanlaşmış olan Prof.Dr. Bilge Umar ise, bu kulenin 8. yy.da yaptırıldığını söylüyor.

5-Rize’deki tüm tarihi varlıkları akademik bir çalışmada inceleyen Prof. Dr. Haşim Karpuz da A.Bryer’i kaynak olarak kabul edip, eserin 13. Veya 14. yy.da inşa edilmiş olabileceğini ima ediyor.

6-1843-1844 yıllarında yöremizi karış karış gezen Alman Prof. Dr. Karl Koch, günlüklerinde bu kulenin Türkler tarafından yapıldığını, tüm baştan çıkarmalara rağmen bir türlü alınamadığı için Kız Kulesi isminin verildiğini söylüyor. Koch, kule ile ilgili değişik bilgiler de veriyor. Buna göre; kuleyi pencerelerinden ötürü konuta benzetiyor ve bir süredir haydutların burayı mesken bellemesinden ötürü Mustafa adlı bir derebeyinin burayı yakıp yıktığını anlatıyor. Koch, adı geçen Mustafa’nın kimliğini tam olarak vermiyor ancak bu derebeyinin Telator İbrahim Ağa’nın (İbasa) oğlu Mustafa Ağa olduğunu biliyoruz.

7-Türkiye’nin dört bir yanını 5 ciltlik eserinde derleyen John Freely ise bu kulenin Trabzon Pontus Krallığı döneminde yapıldığı belirtiyor.

8-İhsan Topaloğlu, Pazar Tarihi ile ilgili yaptığı çalışmada, 1532 tarihli bir Osmanlı arşiv belgesinde Kız Kulesinden bahsedildiğini söylüyor ama arşiv kodunu vermediği ve bu tarihte yöremizle ilgili bir kayıt bulunmadığı için bu bilgi de ortalıkta kalıyor. Aynı eserde ilginç bir sözlü kaynak olarak Akmescit köyünden İsmail Serdaroğlu’nun verdiği sözlü bilgiler sunuluyor. Buna göre; Kız Kulesi’nde, Atina şehrini Abaza korsanlarına karşı korumakla Serdaroğlu Mehmet Ağa adlı zat görevlendirilmiş. Mehmet Ağa, Abaza korsanlarının başı olan İbrahim’i yakalar, zindana atar ve nihayet öldürür. Kardeşleri ise korsanlıktan vazgeçer ve Akmescit köyüne yerleştirilirler. Buradan bugün ki Akmescit’te yaşayan Abazaoğlu ailesi kastedilmektedir.

Yöremizde bu tip kaynak bilgilerinin dışında elle tutulur bir hacme sahip olmayan bir takım efsanevi anlatımlar da mevcuttur.

‘KIZ KULESİ’NİN EFSANESİ’

 Örneğin vakti zamanında birbirini efsanevi şekilde seven çiftten kız olanın Kız Kulesinde, erkek olanın ise Sivrikale köyü sahilindeki kayalıkların üzerindeki bulunan kalede hapsedildiği rivayet edilmektedir. Hatta bu yüzden Tordivat kalesine (bazı kaynaklar bu kaleyi Zelek Kalesi olarak da betimler) bir dönem “Erkek Kalesi” dendiği de rivayet edilmektedir. Bundan başka özellikle Roma döneminde bu iki kalede kalan insanların ya da muhafızların dev aynalarla anlaştıklarına dair bilgiler de mevcuttur. Daha yaygın bir efsane ise Kız Kulesi ile Hemşin Deresi’nin 7. Km’sinde bir tepede bulunan Ciha kalesi arasında ateş ile irtibat kurulduğu yönündedir. Kule ile ilgili bir diğer hipotez ise, buranın ilçeye adını veren Athena adlı kadının Tapınağı olduğu yönündedir. Görüldüğü üzere Kız Kulesi, hakkında hiçbir kesinliği olmayan bir takım bilgi kirliliği ile günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

‘KALE(KULE) NİN MİMARİ YAPISI’

Kulenin mimari yapısına dair de birkaç laf etmek gerekir. Yapının girişi batı yönündeki kapıdandır. Kapının sütunları alçak blok taştan teşkil edilmiş olup, üst kısmında iki sıra kemer stilde yontulmuş taş vardır. Kemer kısmın üzerinde muhtemelen bir çeşit kitabenin olduğu kısım bulunmaktadır ancak bu kısımdaki taş yerinden sökülmüştür ve burası boşluk halindedir. Yapının sadece birkaç mazgal pencereyle aydınlanan zemin katı buranın hizmet mekânı olduğunu göstermektedir. Ayrıca zemin katta bulunan taş ocak bu düşünceyi destekler niteliktedir. Yapının günlük işleri ve yemek hizmetinin bu bölümden sağlandığı ortaya çıkmaktadır. Yapının zemin kat üstündeki kotta ise pencereler büyüktür. Buranın yönetim veya yaşama mekânı olduğu düşünülmektedir. Bu kotun üstündeki katlarda ise savunma ve gözleme işlevlerinin gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

Kule genel olarak oldukça muntazam taş duvarlara sahiptir. Dış kenar uzunlukları 9,66 m ile 9,07 m uzunluğunda olduğundan neredeyse kare ebattadır. Yapının en çok zarar gören kısmı, Pazar’a bakan güney kısmıdır. Bu da rivayetlerdeki gibi bu yönden bir takım müdahalelere maruz kaldığını desteklemektedir.  Güney ve Doğu cephelerinde biraz daha farklı bir taş dokusu göze çarptığından, bu kısımların sonradan yapıldığı yada revizyon geçirdiği hissini vermektedir. Her cephede farklı dönemlere ait taş örgü formları mevcuttur ki bu da yapının çok defa irili ufaklı tadilat geçirdiğini göstermektedir. Hemen hemen her yönde ve her katta mazgal delikleri bulunmaktadır. Ancak konutlardakine benzer şekilde pencereler de bulunması, kulenin farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanıldığını göstermektedir.

Yapıya yörede ve literatürde her ne kadar Kız Kulesi denilse de, yapıda herhangi bir kule bulunmamaktadır. Bu açıdan yapının daha çok korunaklı ve emniyetli bir konut olduğu görüşü ağır basmaktadır.

‘KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR’

Kız Kulesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 03/08/2006 tarihinde 775 No’lu karar ile 1. Koruma derecesi ile kültür envanteri olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır. Kulenin günümüzdeki yasal sahibi, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’dür. 

Fotoğraflar; EMRE VARDAL

Kaynak: www.kackar53.com


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çelenk Sunma Töreni Gerçekleştirildi

Kalkandere'de Cumhuriyet Koşusu Yapıldı

Kalkandere'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri Yapıldı03

Cumhuriyetimizin 101. Yılında Aziz Şehit ve Gazilerimizi Minnetle Anıyoruz

Süper Amatör Liginde Kalkanderespor Evinde Güneysuspora Mağlup Oldu.

Süper AmatörLigi 2.Haftasında Kalkanderespor Yarın Güneysuspor'u Konuk Edecek.

Mehmet ÖZTÜRK AK Parti Kalkandere İlçe Başkanlığı Görevine Aday Gösterildi

Alpay DİNCEL, Cumhuriyet Bayramı 3x3 Basketbol Turnuvası’nda Sahaya Çıktı!

"Misafirin Var Projesi" Kapsamında Aile Ziyaretleri Gerçekleştirildi

İrade: Başarının ve Manevi Gücün Anahtarı

Kalkandere'de Cumhuriyetimizin 101. Yılına Özel Ortaokullar Arası Bilgi Yarışması Düzenleniyor

DİNCEL, “Rize Gastronomi Günleri” Etkinliklerinde Emek ve Katkıları Olanlara başarı ve teşekkür belgelerini takdim etti

Sayın Alpay DİNCEL, Eğitim İstişare Toplantısı'na katıldı

YILMAZ, HASAR TESPİT ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR!

Çağlayan Şelalesindeki Yol Halen Kapalı

23 Ekim Çarşamba günü, Eğitim İstişare Toplantısı Yapılacak

Kalkandere Afet Kriz Komisyonu, İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Görüş ve Bildiklerini Sözlü ve Yazılı Açıklayamayan Bir Nesil Yetişti. Peki Çözüm Ne?

Sultangazi Rizeliler Derneği 7. Hamsi Festivalini Düzenledi

Cumhuriyet Bayramı Kutlama Komisyonu Toplantısı Gerçekleşti!

Hasan BAŞÇA, Rize İkizdere Ilıca Köyü Derneği Kahvaltılı Programına Katıldı

Kalkandere Belediyesi; Taziye Çadırı Kurdu

YILMAZ; "Sel Felaketinden Etkilenen Bölgelerde Yoğun Çalışmalarımız devam ediyor "

Minik Yavrularımız Her Zaman Güvende Olmaları İçin Denetimler Sürüyor

Ovit Yaylasında Kar Yağdı

Kalkandere Eski Belediye Başkanımız Nihat Çolak’ı Son Yolculuğuna Uğurladık

Kalkandere’ye Adanan Bir Ömür, Nihat ÇOLAK

DİNCEL, Şehit Mukaddes Elif TOPKARA'nın Ailesini Ziyaret Etti

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, Şehit J. Komando Er Mustafa KARACA'nın Annesi Fatma KARACA'yı Ziyaret Etti

Sayın Niyazi Kabaoglu, Aydın Mertayak'ı Ziyaret Etti

Yükleniyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çelenk Sunma Töreni Gerçekleştirildi

Kalkandere'de Cumhuriyet Koşusu Yapıldı

Kalkandere'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri Yapıldı03

Cumhuriyetimizin 101. Yılında Aziz Şehit ve Gazilerimizi Minnetle Anıyoruz

Mehmet ÖZTÜRK AK Parti Kalkandere İlçe Başkanlığı Görevine Aday Gösterildi

"Misafirin Var Projesi" Kapsamında Aile Ziyaretleri Gerçekleştirildi

İrade: Başarının ve Manevi Gücün Anahtarı

Kalkandere'de Cumhuriyetimizin 101. Yılına Özel Ortaokullar Arası Bilgi Yarışması Düzenleniyor

DİNCEL, “Rize Gastronomi Günleri” Etkinliklerinde Emek ve Katkıları Olanlara başarı ve teşekkür belgelerini takdim etti

Sayın Alpay DİNCEL, Eğitim İstişare Toplantısı'na katıldı

Sultangazi Rizeliler Derneği 7. Hamsi Festivalini Düzenledi

Hasan BAŞÇA, Rize İkizdere Ilıca Köyü Derneği Kahvaltılı Programına Katıldı

Ovit Yaylasında Kar Yağdı

Kalkandere Vakfından Taziye Mesajı

RİDEF Genel Başkanı Hasan BAŞÇA, Doç. Dr. Abdullah Emre GÜNER' i makamında ziyaret etti

RİDEF Yönetim Kurulu Aylık Olağan İstişare Toplantısında Bir Araya Geldi

Rize’de Mevsimin İlk Karı Yağdı

17 - 20 Ekim Tarihleri Arasında 7. Hamsi festivaline Davetlisiniz

ÇAYKUR ÇAY ALİM EVLERİ,MİLADINI DOLDURDU..

ÇAYKUR RANDEVULU ÇAY ALIMINI SONLANDIR Dİ

Süper Amatör Liginde Kalkanderespor Evinde Güneysuspora Mağlup Oldu.

Süper AmatörLigi 2.Haftasında Kalkanderespor Yarın Güneysuspor'u Konuk Edecek.

İş Adamı Kalkandere Sevdalısı Esat Kurt'dan Kalkanderespor'a Ziyaret

Kalkander Spor Kulübünden İlçe Kaymakamımız Alpay Dincel'e Makamında Ziyaret

Kalkanderespor U-11 Liginde Çeyrek Finale Yükseldi

Kalkanderespor'dan 23 Nisan Kutlaması

Kalkanderespor-1 Kopuzlar Vakfı Veliköyspor-0

Kalkanderespor U-15 Çeyrek Finalde

Kalkandere Spor Kulüb Başkanı Mevlüt İslamoğlu Bayram Mesajı

Süper Amatör Ligi 21.Hafta Kendirli Belediyespor-0 Kalkanderespor-2

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 10 9 0 1 20 28
2.Samsunspor 10 7 2 1 10 22
3.Fenerbahçe 9 6 1 2 13 20
4.Beşiktaş 9 6 1 2 11 20
5.Eyüpspor 10 4 2 4 4 16
6.Göztepe 9 4 2 3 5 15
7.İstanbul Başakşehir 9 4 2 3 4 15
8.Sivasspor 10 4 4 2 0 14
9.Trabzonspor 9 2 1 6 1 12
10.Kasımpaşa 10 2 3 5 -4 11
11.Konyaspor 10 3 5 2 -5 11
12.Antalyaspor 10 3 5 2 -8 11
13.Bodrum FK 10 3 6 1 -5 10
14.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
15.Gazişehir Gaziantep 9 2 4 3 -2 9
16.Alanyaspor 10 2 5 3 -5 9
17.Kayserispor 9 1 3 5 -6 8
18.Hatayspor 9 0 6 3 -8 3
19.Adana Demirspor 9 0 8 1 -15 1