Günümüzde Tatlısu Mahallesi olarak bilinen yer, vakıf kayıtlarında Pasalet köyüne bağlı Mandollu Mahallesi, bazen de Uruplu Mahallesi olarak geçmektedir.
Bu mahallede ahalinin Padişah izniyle bina ettiği caminin imamlık ve hatipliği Nisan-Mayıs 1806’de köy halkından Molla Hüseyin b. Hüseyin’e tevcih edilmişti.Molla Hüseyin’in çocuksuz olarak vefat etmesi üzerine görev 1 Kasım 1818’de Abbasoğlu ailesinden Ali b. Memiş’e verildi.Onun da vefatıyla göreve kardeşi Osman Halife getirildi.Osman Halife 1835’de bilfiil bu görevde bulunuyordu.
Osman Halife’nin vefatı ve büyük oğlu Haşim’in de bu işe ehil olmaması sebebiyle 28 Mart 1855’de görev Haşim’in ilmiye sınıfından olan büyük oğlu Molla Memiş’e tevcih edildi.Memiş Efendi b. Haşim’in de çocuksuz olarak vefatı üzerine görevler 9 Kasım 1893’de Demircioğlu Mustafa Efendi b. İsmail’e verildi.Mustafa Efendi’nin vefatından sonra göreve 11 Haziran 1914’da oğlu Mehmed getirildi. Bu sırada Mehmed henüz küçük yaşta olduğu için kendisine Ali Efendi adlı bir zat niyabette bulunacaktı.
Daha sonra Mehmed’in büyümesine rağmen bu işe ehil olmaması sebebiyle 14 Kasım 1919’da imamlık ve hatiplik Rasim Efendi’ye tevcih edildi. Rasim’in 3 Temmuz 1921’de vefatı üzerine görev Demircioğlu İsmail’e verildi.
8 Ocak 1860’da cami vakfının mütevellisi Kaboğlu Temel b. Atmaca idi. Berber Hüseyin adlı bir zat tek katlı bir yer inşa etmiş ve senelik 60 kuruş olan kira gelirini bu camiye vakfetmişti.
Cami vakfının 1842 yılında 3000 kuruş, 1901 yılında 1955 kuruş parası vardı.
Yazar/Haber : İshak Güven Güvelioğlu
Karadereden Kalkandereye Kitabında İlçemize ait ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/kalkandere-karadereden-kalkandereye-tarih-halkiyat-ve-sahsiyetler/655572.html&filter_name=karadereden+kalkandereye
İshak Güven Güvelioğlu
RİZE ARAŞTIRMALARI VAKFI