Memur ve emekliler, 2025 yılı için açıklanan zam oranlarına tepki gösterdi. Türkiye genelinde düzenlenen basın toplantılarında, enflasyon karşısında maaşların eridiği ve verilen zam oranlarının yetersiz olduğu dile getirildi. Sendika temsilcileri, maaş artışlarının piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini vurgularken, hükümete adil bir maaş politikası çağrısında bulundu.
Haber: Cemil BİLGİN
Enflasyon ve Zam Oranları Eleştirildi
2024 yılı enflasyon oranının %44 olarak açıklandığını hatırlatan konuşmacılar, memur ve emekli maaşlarının son 6 ayda %5,75 eridiğini belirtti. Gıda fiyatlarının %433,6, okul masraflarının %91, haberleşme giderlerinin ise %34 arttığı bir ortamda, maaşlara yapılan %6+5 zam oranlarının gerçekçi olmadığı ifade edildi.
“Devlet kendi alacaklarına %44 zam yaparken, memur ve emekliye %11,3 zam yapmayı yeterli gördü. Bu yapılan, enflasyon farkını zam olarak göstermekten öteye geçmiyor,” diyen sendika temsilcileri, bu durumu eleştirdi.
Refah Payı Talebi
"Refah Payı yoksa huzur yok" sloganıyla açıklamalarda bulunan memur ve emekli temsilcileri, maaşların yeniden değerlenme oranlarına göre artırılmasını ve refah payının kalıcı hale getirilmesini talep etti. Ayrıca, gelir vergisi dilimlerinin %15’e sabitlenmesi ve ek ödemelerin emekli maaşlarına yansıtılması gerektiğini belirtti.
Sendikalara Çağrı: "Dersinizi Alın"
Yaklaşan toplu sözleşme görüşmelerine dikkat çeken konuşmacılar, sendika liderlerine eleştirilerde bulunarak, memur ve emeklilerin haklarının daha etkili bir şekilde savunulmasını istedi. “Ocak ayında termoslarla kandırıldık. Artık uyanmalıyız ve toplu sözleşmede hakkımızı almalıyız,” ifadeleriyle örgütlü bir mücadele çağrısı yapıldı.
Adaletli Maaş Politikası Çağrısı
Memur ve emekli temsilcileri, “Adalet olmayan bir maaş sistemi, refah getiremez. Memuru ve emeklisi mutlu olmayan bir ülkenin halkı da mutlu olamaz,” diyerek, hükümeti adaletli bir maaş politikasına davet etti.
Talepler arasında, 1. dereceye gelen tüm memurlar için ek göstergenin 3600’e yükseltilmesi, enflasyon farkı yerine gerçek bir zam oranı belirlenmesi ve kamu çalışanlarının ekonomik kaynak olarak görülmekten vazgeçilmesi yer aldı.
2025 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde bu taleplerin karşılanıp karşılanmayacağı merakla bekleniyor. Memur ve emekliler ise haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor.
10010,45%0,39
35,38% 0,13
36,54% -0,11
3018,12% 0,24
4887,29% 0,00