Tarih: 03.01.2024 14:07

Kalkandere Apancene Valarid Camii Vakfı

Facebook Twitter Linked-in

Günümüzde dört köyü içine alan Apancene bölgesinin ana merkezi günümüzde Fındıklı olarak anılan köydür. 

 

Burası ilk kayıtlarda bazen Valarid, bazanApancenenamıdiğerValarid köyü olarak geçmektedir. 

Bu köy camisinin tespit edilen ilk imam hatibi Süleyman oğlu Feyzullah Halife idi. Günlük yarım akçe ile vazife yapan Feyzullah Efendi’nin beratı Temmuz-Ağustos 1762’de yenilendi. Onun vefatı üzerine görevler Ağustos-Eylül 1795’da oğlu Süleyman’a verildi. 

 

Süleyman’ın vefatından sonra imamlık ve hatiplik görevleri 5 Eylül 1817’de yine günlük yarım akçeyle Ahmed Halife b. Süleyman’a tevcih edildi. 22 Temmuz 1846’de Ahmed Halife’nin beratı yenilendi.Bundan sonraki bir kayıtta “hacı” unvanıyla kaydedildiğinden haccını ifa ettiği anlaşılan Ahmed Efendi köydeki Hocaoğlu ailesindendi. Hacı Ahmed Efendi’nin vefatı ve oğlu Dursun’un da bu işe ehil olmaması sebebiyle 2 Mayıs 1863’de hatipliğe Hacıosmanoğlu Osman Efendi b. Hasan getirildi. 

 

1842 yılında Apancene Camiinin 2000 kuruş, 1843 yılında 1500 kuruş vakıf parası vardı. Bu dönemde vakfın mütevelliliğiniberatsız olarak SilyanoğluMehmed yürütmekteydi. 

 

 

 

Yazar/Haber : İshak Güven Güvelioğlu

 

Karadereden Kalkandereye Kitabında İlçemize ait ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kalkandere-karadereden-kalkandereye-tarih-halkiyat-ve-sahsiyetler/655572.html&filter_name=karadereden+kalkandereye

 İshak Güven Güvelioğlu

RİZE ARAŞTIRMALARI VAKFI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —