Tarih: 12.06.2024 12:12

İlçe Tarım Müdürlüğünden Gezginci Arıcılara Uyarı’’arı Konaklama Belgesini Mutlaka Alın’’

Facebook Twitter Linked-in

Haber; İsmet Kösoğlu

İkizdere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gezginci arıcılar için bir uyarı yapıldı. Uyarıda köy yerleşim yerine kovan konulmaması istendi.

Bahar gelmesiyle yüksek rakımlı yayla, köy ve mezralara gidecek arıcılar için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün uyarıcı açıklaması yayınlandı. Açıklama şöyle’’ Hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu mayıs ayının ilk günlerinden itibaren ilçemizde arıcılık sezonu açıldı. Yavaş yavaş kovanlar gün yüzüne çıkarken özellikle arıların konaklatma şartlarına uygun yerlere taşınması ve gerekli resmî işlemleri yerine getirdikten sonra arılı kovanların yerleştirilmeleri gerektiği Arıcılık ile uğraşan vatandaşlarımız tarafından dikkate alınması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır

Özellikle yerleşim yerlerinde vatandaşların arıcılık yönetmenliğinde belirtilen mesafelere dikkat etmeden arılı kovanlarını yerleştirmeleri aynı sınırlar içerisinde yaşayan insanlara da arı sokmaları sebebi ile sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğu, gezginci arıcıların yayla mera tapulu arazi vb. gibi yerlere kovanlarını getirmeden önce mutlaka İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Arı Konaklama Belgesi almaları zorunlu olduğu belirtildi.

Arı Konaklama Belgesi Şarttır

Bu belge içinde Arıcılarınızın ister Göçer ister Sabit arıcılar olsun kendilerine ait olmayan bir yere gitmeden o yerin kullanımı kime veya hangi kuruma ait ise mutlaka kendi aralarında yapılan sözleşme ile ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Aksi halde Arı Konaklama Belgesi düzenlenemediğinden Kovanların o bölgeye yerleştirilmesine izin verilmeyeceği gibi yasal mevzuat gereği işlem yapılacak olup Buda arıcılık ile uğraşan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamalarına sebebiyet verecektir. Şu hususa vatandaşlarımız özellikle dikkat etmelidirler. Şöyle ki, Kovanların yerleşkesi köy ve mahallelerde evin önünde balkonun altında olmamalıdır. Arıcılık yönetmenliğinin ilgili maddeleri incelendiğinde yerleşim yerlerine, ana ve tali yollara olan mesafeler açık açık belirtildiğinden dolayı bu kurallara uymayan arıcılarımızın denetimler sonucunda belirlenen süre içerisinde kovanlarını uygun yer bulup taşımaları bazı mağduriyetlere sebebiyet vereceğinden arılı kovanların yerleşim öncesi ilgili mevzuat çerçevesinde konulması çok önemlidir’’ denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —