9380,95%0,45
37,90% 0,30
42,94% 1,61
3957,95% 2,25
6383,07% 2,67
İSMET KÖSOĞLU
RİZE-ÇAYKUR Genel Müdürlüğü bölgede yaklaşan yaş çay kampanya öncesi bilinen hususları yeniden gözden geçirerek, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çaylıkların ve çayın geleceğinin daha iyi seviyelere çıkması için yapılması gerekenleri üreticilere çeşitli görsel platformlar ve el broşürleri aracılığıyla hatırlatmaya ve bilgilendirmeye devam ediyor.
Budama işleminin gerçekleştiği, Aralık, Şubat, Mart aylarında budama konusunda üreticilileri bilgilendiren ÇAYKUR’un broşürlerinde; Hastalıklı çay ocaklarında bulunan dalları çay bahçelerinden uzaklaştırılarak imha edilmeli. Kalan bitki artıklarını parçalayarak toprağı zenginleştirmek amacıyla çaylığa serelim denildi. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü gübreleme olarak, “Kaliteli ve dolgun sürgün almak için dekara ortalama 70 kg kompoze (25-5-10 NPK) kimyasal gübreyi mümkünse ikiye veya üçe bölerek sürgün aralarında verelim. Kimyasal gübreyi düz arazilerde bitkinin taç iz düşümüne daire şeklinde, eğimli arazilerde yukarıdan aşağıya azalan miktarda almak üzere ocağın üst kısmına sererek uygulanmalıdır.
Hasat olarak; Gençleştirme budamasına tabi tutulan çaylıklardan yüksek verim alabilmek ve yabancı ot oluşumunu önlemek amacıyla tabla oluşturmak için çırpma yapılmalıdır. Yabancı ot ile mücadele insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilememek için kesinlikle kimyasal ilaç kullanmayalım. Hasada başlamadan önce mutlaka çaylıklarda yabancı ot ve kurumuş ağaç yapraklarının temizliğini yapalım. Kaliteli kuru çay, taze ve körpe yapraklı sürgünlerden üretilir. Çayımızı, sonrasında dolgun sürgünler alabilmek için balık yaprak bırakacak şekilde derin hasat yapmadan taze iken toplamalıyız. Toplama esnasında evsafa uygun olmayan çay, yabancı ot ve yaprakları seçerek bezlere koymalıyız. Hasat ettiğimiz çayları; Kararma, kızarma ve yanmasını önlemek için hava alabilecek şekilde uygun büyüklükteki bezleri koymalıyız. Ve belli aralıklarla karıştırarak havalandırmalıyız.
Çay bezlerini güneşten koruyacak şekilde üst üste koymadan açık şekilde muhafaza edelim. Topladığımız çayları, satmak üzere bekletmeden alım yerlerine götürelim ve satış işlemi gerçekleşene kadar bezleri açarak çayın havalandırmasını sağlayalım, şeklinde üreticiler bilgilendirilmeye devam ediliyor.