-
BIST 100
15885,70%-1,48
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,37% 0,13
-
GRAM ALTIN
6370,19% -0,83
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
BEZELYE NASIL YETİŞTİRİLİR
BEZELYE NASIL YETİŞTİRİLİR
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir. Gövdesi çok uzundur, bitkinin ağırlığını çekemeyecek inceliktedir. Beyaz çiçek açar. Yuvarlak tanelidir. Meyvesi bakla veya fasulyeye benzer, tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiştir.
Bezelye bitkisi çok eski çağlardan beri yetiştirilmektedir. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asyadır. İlk ve Orta Çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. XI. yüzyılda İngiltere de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlandı. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de öbür sebzeler ve fasulye kadar olmamakla beraber bol miktarda yetiştirilmektedir.
Doğal Sofralık Bezelye Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı ve Ekim Nasıl Olmalıdır ?
İlkbahar üretimlerinde topraktaki azot bakterileri ve mikroorganizmaların faaliyetlerini kolaylaştırmak için toprak sonbaharda 20-25 cm derinlikte bir iki defa sürülerek havalandırılır. İşlenen toprak tırmıkla düzeltilerek ekime hazır hale getirilir. Ekim; mutlaka toprak tavında iken yapılmalıdır. Tohum ekim derinliği 3-5 cmdir.
Düze ekimlerde sıra arası 30-40 cm, sıra üzeri 5-10 cm olacak şekilde tohum ekimi yapılmalıdır.
Doğal Sofralık Bezelye Yetiştiriciliğinde Sulama Ve Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır ?
Çiçeklenmeden önceki dönemde ve meyve tutumundan sonraki dönemde olmak üzere en az iki defa sulama yapılır. Çok nadir hallerde havalar çok kurak giderse üçüncü bir sulama yapılması bitki kalitesini artırır. Sulama; karık usulü veya yağmurlama şeklinde yapılır. Bezelye, potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Topraktaki fosfordan çok iyi faydalanır. Gübreleme; ekim öncesi toprak işleme sırasında yapılmalıdır.
Doğal Sofralık Bezelye Yetiştiriciliğinde Hasat Ve Verim
Hasat olgunluğuna gelmiş baklalar en geç iki-üç gün içerisinde hasat edilmelidir. Özellikle kuru ve sıcak havalarda daneler çok çabuk olgunlaşır.
İlkbaharda ekilen bezelyeler 12-16 hafta, sonbaharda ekilen bezelyeler 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanır.

Kalkandere Vakfı Eski Başkanlarından Ortak Bildiri
Kalkandere Vakfı ve Derneği Bayramlaşma Programı Gerçekleştirildi
Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkan Adayı Sayın Hızır İlyas Battal
Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı ve Başkan Adayı Sayın İsan İBAR
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bayramlaşma Programı ile Hemşehrileri ile Bir Araya Geldi
Bayram Namazında İlçemizin Önde Gelenleri Bir Araya Geldi
Kalkandere Belediye Başkanı Yılmaz'dan Bayram Mesajı
Kalkandere Vakfından Bayram Mesajı
RİDEF Ailesi Baram Mesajı
Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkan Adayı Hızır İlyas BATTAL Bayram Mesajı
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Memleketi Rize'ye geldi
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi Çelenk Sunma Töreni Düzenlendi
Kalkandere Vakfı: 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferimizin 111.Yılı Kutlu Olsun
Tarihe Altın Harflerle Yazılan Zafer: 18 Mart Çanakkale
Kalkanderespor'dan Gol Yağmuru
Çayırlı Ortaokulu Öğrencilerinden Bilek Güreşinde Büyük Başarı
Yolbaşı Ortaokulu’nun TÜBİTAK 2204-B Başarısı
12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü: Milletimizin Hürriyet Destanı
Kayabaşı, Hurmalık ve Çayırlı köyleri Kalkandere Vakfında Buluştu
İl Encümeni Öztürk’ ten Kalkandere Belediye Meclisinin Kararına Tepki
Kalkandere Vakfında Dülgerli Köyü İftar Buluşması Gerçekleşti
BBP Kalkandere İlçe Başkanı Torlak’tan Sert Çıkış: “Halk İradesi Yok Sayıldı”
ORMANLI KÖYLÜLERİNİN BELEDİYEYE KATILMASI KABUL EDİLMEDİ
Anadolunun Sırrı: Ciğeri Yanan İnsanlar
Mehmet Yılmaz Dünya Kadınlar Günü Mesajı
Kalkanderespor Şampiyonluk Maçına Çıkıyor
Kalkandere Belediyesi Mart Ayı Meclisi Toplantısı Gerçekleştirdi
Gazeteci Hüseyin Başaran'ın Acı Günü
Domates Yetiştirme Rehberi
Muhtarlar Derneği İftar Programı Gerçekleştirdi
Yükleniyor



