Tarih: 16.06.2023 17:20

Rize'de sel, taşkın ve heyelan araştırması yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

İngiltere'de görev yapan Türk akademisyen, heyelanların sıkça görüldüğü Rize'de hayati bir projeye öncülük ediyor. Leicester Üniversitesi'nde Risk Yönetimi Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapan Ayşe Yıldız, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan sel, taşkın ve heyelan olayları hakkında konuştu.

 

Yıldız, iklim değişikliğinin yol açtığı tahmin edilen kayıplar konusunda endişelerini dile getirdi. “Rize'de yaşanan sel, toprak kayması ve taşkın olayları ciddi can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Yakın zamanda gözlemlenen iklim değişikliği eğiliminin, bu kayıpları daha da artırabileceği düşünülmektedir' dedi.

 

Bölgedeki zararları azaltmak için devlet yetkililerinin attığı önemli adımları takdir eden Yıldız, Rize'de sel, toprak kayması ve taşkın risklerine karşı yürütülen proaktif çalışmaların büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Rize'nin, afetlere dirençli şehirler oluşturma hedefinde ilerleme kaydettiğini vurguladı.

 

Yıldız, “İklim değişikliği sonucunda şiddetli hava olayları artmaya devam ederken, devletin ve vatandaşların daha etkin risk yönetimi stratejilerine öncelik vermesi önemli hale gelmiştir. Daha dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler oluşturmak için toplumun tüm kesimlerinin işbirliği yapması gerekmektedir.' şeklinde konuştu.

 

Ayşe Yıldız, Rize'de sel, taşkın ve heyelan konularını inceleyen bir saha çalışması yürütüyor. Bu çalışmada, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Gökhan Sırmalı ile birlikte çalışıyor. Çalışmanın amacı, bölgedeki afet risklerinin azaltılmasına yönelik geniş çaplı sonuçlar elde etmek.

 

Rize, 2021 yılında yoğun yağışlı bir dönem yaşadı ve ardı ardına gelen yağışlar sonucu heyelanlar meydana geldi. Bu doğa olayları sonucu yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı ve 14 Temmuz'daki felaket sırasında birçok can kaybı yaşandı.

 

Sevgili arkadaşlarım, değerli büyüklerim sizleri Leicester Üniversitesi'nden Öğr. Üyesi Dr. Ayşe Yıldız ile birlikte yürüttüğümüz 'Sel risk algısı, hazırlık, güven ve risk iletişimi: Rize ili örneği” adlı çalışmamıza katılmaya ve bu çalışmanın daha fazla kişiye ulaşması için aktif paylaşmaya davet ederiz. 

 

https://forms.gle/aPzC8eti2WM5tVRU6




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —