Tarih: 06.05.2021 10:05

Mustafa Havuz'dan basın açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Değerli İkizdereliler,
İlçemizde yapılması planlanan Cevizlik taş ocağı ile ilgili sizlere birkaç açıklama yapmak istiyorum.
Öncelikle belirtmek isterim ki binlerce askerimizi şehit eden,
hektarlarca ormanımızı yakıp küle çeviren,
ülkemize maddi manevi acılar yaşatan adi ve alçak pkk terör örgütünün siyasi uzantısı ve  onun vekili ilçemizde provakatif eylemler girişiminde bulunmuştur. Bunca yaşanan şeye sesleri çıkmamışken bugün güya burda doğayı korumaya, insanı yaşatmak için mücadeleye gelmişlerdir.
Bizim ilçemizin hakkını hukukunu savunmak bu kişilere kalmamıştır.

Ayrıca sağ duyulu ve gerçeklere dayalı bir duruş için başta ilçemizin belediye başkanı olmak üzere konuyla ilgilenen herkesten halkımıza doğruları iletmelerini rica ediyorum.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığımızın hayata geçirecek olduğu İyidere Lojistik Limanı dolgusu için ilçemizde açılacak olan bu taş ocağı ile ilgili kamuoyunda yayılan bazı yanlış bilgileri düzeltmek istiyorum:

1 ) Bu taş ocağının 75 yıl boyunca işletileceği yalanı
Doğrusu: Bu taş ocağı en geç 3 yıl içerisinde İyidere Lojistik Limanı İnşaatının dolgusu bitince kapatılacaktır. Sonrasında kullanılan alanda gerekli ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları yapılacaktır.

2 ) Yılda 31 milyon ton taş çıkarılacağı yalanı
Doğrusu: 3 yıl boyunca toplamda 16 milyon ton taş çıkarılacaktır.

3 )Patlatmalar sırasında 2,5 şiddetinde sarsıntılar oluşacak iddiası
Doğrusu: Yapılacak patlatmanın şekli ve patlayıcının dozu yetkili kişilerin kontrolu altında ve Ülkemizin bu alanda ki uzman firmalarıyla yapılacak. 

4 ) 92,4 hektarlık bir ormanlık alanın yok edilmesi yalanı
Doğrusu: Toplamda 13,5 hektarlık bir arazide çalışma yapılacaktır.

Ayrıca İyidere Lojistik Limanı dolgusu için istenilen kriterlere uygun taşın tespiti ve ocak sahasının ilgili firmaya gösterilmesi tamamen ilgili Bakanlığın sorumluluğundadır. 

Bu taş ocağı İyidere lojistik Limanının yapımı için açılacak. Bu lojistik limanın ilimize getirisi ile alakalı bir sürü kaynak var. Bu konuyla alakalı paylaşımlarda da bulunacağız. 
Lojistik limanın deniz dolgusunda kullanılacak taş için ilgili Bakanlık tarafından İyidere’den başlayarak vadi boyunca birçok noktadan numune alındı ve incelendi. Deniz suyuna dayanıklı en uygun taşın yani bazaltın bulunduğu nokta ilçemizdeki İşkence dere vadisi olarak belirlendi. 

Yapılan her projede muhakkak mağduriyetler yaşanmaktadır. Vatandaşlarımızın haklı endişelerini ilgili kurum ve yetkililere bildirdik. Bu görüşmelerdeki taleplerimiz ve bizlere verilen teminatlar şu şekildedir:

1 ) Talep: Bu çalışmalar sırasında köyümüzde sular kesildiğinde ilgili kurumlardan su kesintilerinin giderilmesi.
Cevap: Ocak sahasının bulunduğu vadideki su kaynaklarının tahribata uğramaması için işletme faaliyetleri titizlikle sürdürülecektir. Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmaması için yer alt suyu takip istasyonları kurulacak ve akış debisi takip edilecektir. Tüm tedbirlere rağmen sularda kesilme olursa yeniden su projesi yapılıp mağduriyet giderilecek. 

2 ) Talep: Yollarda oluşacak bozulmaların giderilmesi ve tozlanmaya karşı önlemler. 
Cevap: Yollarda oluşacak olası hasarlar giderilecek ayrıca çalışma sırasında ocak içi yollar ve nakliye yolları düzenli olarak sulanarak toz oluşumu minimize edilecektir.

3 ) Talep: Çalışmalar sırasında vatandaşlarımızın konutlarında oluşabilecek hasarların giderilmesi. 
Cevap: Çalışmalar ve patlamalar büyük bir titizlik ve kontrol altında yürütülecek. Yinede oluşabilecek her türlü hasar ve kusurun giderilmesi ilgili Bakanlığın teminatı altındadır. 

4 ) Talep: Limanın yapımı için ihtiyaç duyulan taşın çıkarılmasından sonra bu taş ocağının kapatılıp ağaçlandırılması ve alanın doğamıza teslim edilmesi. 
Cevap: Ocak sahasında üretime başlamadan önce bitkisel toprak sıyrılacak olup üretim sonrası arazi ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere çalışma alanı içerisinde bu toprak muhafaza edilecektir. Ayrıca bitkisel toprak tabakası üzerinde bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışması yapılacak ve mevcut doğa yaşamının geri kazanılması sağlanacaktır.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığımızca yapılacak ve ilimize kazandırılacak olan bu lojistik limanın yapımı için bu taşa ihtiyaç vardır. Bizlerin yapabileceği şey bu projeyi ilçemize minimum hasarla hayata geçirtmektir.

Bizler provakasyona açık bir ortamda bu görüşmelerin sağlıklı bir şekilde yapılamayacağının farkındayız. Bundan dolayı görüşmelerimizi eylemlerde yer alan vatandaşlarımız da dahil olmak üzere çözüme kavuşturmak isteyen herkesle ilgili kişi ve kurumlarla iletişim kurup sorunumuzu masada halletmeye çalışıyoruz. 

Gönül isterdi ki en başından ilgili kişi ve kurumlar ilçemizde bilgilendirme toplantıları yaparak bizleri aydınlatıp taleplerimizi dinleselerdi. 
Ancak ne olursa olsun sorunlarımızı yine konuşarak, endişelerimizi dile getirerek çözüme kavuşturma yoluna gitmeliyiz. Bu konuda gerekli görüşmelere devam etmekteyiz. Sayın valimizin, milletvekillerimizin, ilçe kaymakamımızın, il başkanımızın, Rize belediye başkanımızın, bakanlık temsilcilerimizin ve ilgili vatandaşlarımızın da katılımıyla toplantılarımızı sürdürüyoruz. En kısa zamanda büyük toplantımızı da gerçekleştirip birlik ve beraberlik içerisinde hayırlısıyla konuyu çözüme kavuşturacağız.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —