Akman'dan Çay Üreticisine Önemli Uyarı!

Akman

Akman'dan Çay Üreticisine Önemli Uyarı!

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay bahçelerinde iklim şartlarına göre Şubat-Mart ve Nisan Ayının ilk haftasında gübreleme yapılması gerektiğini kaydederek; “Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi, ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır. Doğru gübreleme çay ocaklarının aralarına, set aralarına talimatlarda tavsiye edilen miktarda (dekara 60-70 kg) doğru bir şekilde verilmelidir. Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir.” dedi.

Akman; gübrelemeyi; “Bitkilerin verim ve ürün  kalitesini arttırmak  için toprağa  organik veya kimyasal maddelerin verilmesi” şeklinde tarif ederken gübrelemedeki temel amacın  toprakta  noksan olan bitki besin elementlerini yeterli  seviyeye getirmek, tüm bitkilerde olduğu gibi  çay bitkisinin büyümesi gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi  olduğunu ifade etti.

Toprakta bitki besin elementlerinin belirli bir miktarda bulunduğunu kaydeden Akman, açıklamasını şöyle sürdürdü: Ancak zaman içerisinde bitkiler tarafından alınan besin elementleri toprakta zamanla azalır. Bitkilerin verimden düşmesine neden olan bu durumda toprakta azalan besin elementleri gübreleme ile tamamlanır ve bitkilerin  beslenmesi  kaliteli ürün vermesi sağlanır. Özellikle çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine neden olur.

Çay bitkisi toprak yapısı (asitlik oranı) PH sı 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi  toprağın fiziksel yapısını bozarak verimsizleştirir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığı doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman Kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresi çay bahçelerinde verilmesi önerilmektedir. Dekara 60-70 kg verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün alma anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesi , çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme hava şartlarına göre Şubat-Mart aylarında verilmesi uygundur.

Özel çay gübresi 25-5-10 çay ocaklarının aralarına , set aralarına sürgün oluşmadan iklim koşularına göre (Şubat-Mart ve Nisan ayı ilk haftasında) talimatlarda tavsiye edilen miktarda  (dekara 60-70 kg)doğru bir şekilde verilmelidir. Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir.

“Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi, ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır.” ifadesinde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, “Böyle uygulama yapılması çay bitkisinin zarar görmesine, bitkinin gübreden faydalanmadan boşa gitmesine neden olur. Bilinçsiz bir şekilde fazla miktarda verilen ve toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin (Nitratlı azotlu gübre Amonyum sülfat, Kalsiyum içeren Kalsiyum Amonyum Nitrat içeren)  çay bahçelerinde kullanılması toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne neden olacaktır.

Organik tarım havzalarında çay bahçelerinde kimyasal gübre kullanılması yasaktır. Organik gübre  ve Zeolit (Toprak düzenleyici) kullanılması önerilmektedir. Organik Çay tarımına  geçen bölgelerdeki üreticilerimizin yetkililerce yapılan uyarılara  gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Organik Çay bahçelerinde  denetim ve kontroller  sözleşme yapılan sertifika kuruluşu tarafından  yapılmaktadır.

Çay üreticilerimizin Çay bahçelerinde Organik çay tarımına geçilmesi için yapılan çalışmalara destek vermeleri çay sektörünün geleceği açısından vazgeçilmez bir durumdur. Üreticilerimizin verimli bir yıl geçirmelerini temenni ederiz.” dedi.



  • Cumartesi 26 ° / 21 ° Güneşli
  • Pazar 24.7 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26 ° / 21.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10358,50%0,26
  • DOLAR

    40,17% 0,22
  • EURO

    47,00% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4335,03% 1,20
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Sayın DİNCEL, Kalkandere İlçe Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen “Süreli Yayınlar Bilgi ve Kültür Buluşması” programına katıldı

Ruhuna “Cicos”: Vicdanın Teneşir Hâli

Kalkandere'de “Likapa” Hasadı Başladı

Kalkandere Belediyesi, Temmuz Ayı Meclisi Toplantısını Gerçekleştirdi

Hadsizliğin Zifiri Noktası

YILMAZ; " Dayanışmanın Gücüyle Hizmete Devam "

Kalp İçin Mide İlacı

Mehmet YILMAZ; Muhtarlarla İstişare ve Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirdi

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Sene Sonu Zümre Başkanları Toplantısı Gerçekleştirildi

YILMAZ; KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

II. Sürgün Öncesi ÇAYKUR'dan Açıklama

Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı İSAN İBAR'dan Kurban Bayramı Mesajı

ÇAYKUR Basın Duyurusu

Yaş Çayın Alımı ÇAYKUR Güvencesinde

KALKANDERE VAKFI; " 29 MAYIS 1453 İSTANBULU'UN FETHİNİN 572.YILI KUTLU OLSUN! "

Pendik Rizeliler Derneği 2. Seçimli Olağan Genel Kurulunu Gerçekleşti

Çaykur da Mevsimlik İşçi Alım Şartları Netleşti

Rize İl Özel İdaresi; Yaz Sezonu Öncesi Yayla Yolları Ulaşıma Hazırlanıyor

YAĞMUR İKİZDEREDE KAR OLDU RİZENİN YÜKSEK KESİMLERİNE 14 MAYIS’TA KAR YAĞDI

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 Yılı Yaş Çay Fiyatını Açıkladı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Futbol Turnuvası Şampiyonu Kalkanderespor Oldu

Kalkanderespor Erteleme Maçında Bugün Sahasında Madenli Belediyespor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor Deplasmanda Galib Gelerek Rahat Bir Nefes Aldı

Kalkanderespor Sahasında Rize Belediyespor'a Mağlup Oldu

Süper Amatör Liginde Heyacan Dolu Maç Yolbaşıspor-Kalkanderespor

Kalkanderespor Bugün Sahasında Ardeşenspor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor 3 Golle Güldü

Kalkanderespor'dan Başkan Mehmet Yılmaz'a Teşekkür Ziyareti

Kalkanderespor-Pazarköyspor Karşısında Galibiyet Arıyor

Kalkanderespor Deplasmanda Maden Buldu

Sayın DİNCEL, Kalkandere İlçe Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen “Süreli Yayınlar Bilgi ve Kültür Buluşması” programına katıldı

II. Sürgün Öncesi ÇAYKUR'dan Açıklama

Ruhuna “Cicos”: Vicdanın Teneşir Hâli

Kalkandere'de “Likapa” Hasadı Başladı

Kalkandere Belediyesi, Temmuz Ayı Meclisi Toplantısını Gerçekleştirdi

Hadsizliğin Zifiri Noktası

YILMAZ; " Dayanışmanın Gücüyle Hizmete Devam "

Kalp İçin Mide İlacı

Mehmet YILMAZ; Muhtarlarla İstişare ve Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirdi

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Sene Sonu Zümre Başkanları Toplantısı Gerçekleştirildi

Kıbrıs Gazimiz Dursun Hocaoğlu, Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL’i makamında ziyaret etti

Kalkandere’de Kalkandere Vakıfı Destekli Burs Programıyla Öğrencilere Teşvik Başarı Ödülleri Verildi

YILMAZ; KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

Babaların Sessizliği

Yılmaz; " İlaçlama çalışmalarımız profesyonel bir şekilde ekiplerimizce devam ediyor. "

Kalkandere'nin Köklü Çay fabrikası ACEM Çay

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, İkizdere Kaymakamı Sayın Ali ÖZDAŞ ile birlikte İkizderegücü Spor – Kalkanderespor U-12 Futbol Müsabakasını Takip Etti.

Vesselam: Üç Y Yalnız Değil

Tahir Orhan 14 Haziran Cumartesi günü Saat 11:00 , Trabzon Sanatevi'nde

Sayın Alpay Dincel, Prof. Dr. Şaban Şimşek'i Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfında Geneleksel Bayramlaşması Yapıldı

Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı 27. Yaşında

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. gününde Yolbaşı Köyünde Esnaf ve Vatandaşları Ziyaret Etti

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. Gününde, Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz ve Sayın Mustafa Kurt Kalkandereli Esnafları Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı İSAN İBAR'dan Kurban Bayramı Mesajı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL Kurban Bayramı Bayramlaşma Programına Katıldı

Sayın Alpay DİNCEL, Kurban Bayramı Münasebetiyle Aziz Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz, Kalkandere Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün Yürüttüğü Saha Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Kalkandere Vakfı, Dernek Başkanı Mehrum Hızır Yılmaz Anma Mesajı

Yükleniyor