Tarih: 11.03.2021 13:09

Akman'dan Çay Üreticisine Önemli Uyarı!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay bahçelerinde iklim şartlarına göre Şubat-Mart ve Nisan Ayının ilk haftasında gübreleme yapılması gerektiğini kaydederek; “Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi, ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır. Doğru gübreleme çay ocaklarının aralarına, set aralarına talimatlarda tavsiye edilen miktarda (dekara 60-70 kg) doğru bir şekilde verilmelidir. Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir.” dedi.

Akman; gübrelemeyi; “Bitkilerin verim ve ürün  kalitesini arttırmak  için toprağa  organik veya kimyasal maddelerin verilmesi” şeklinde tarif ederken gübrelemedeki temel amacın  toprakta  noksan olan bitki besin elementlerini yeterli  seviyeye getirmek, tüm bitkilerde olduğu gibi  çay bitkisinin büyümesi gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi  olduğunu ifade etti.

Toprakta bitki besin elementlerinin belirli bir miktarda bulunduğunu kaydeden Akman, açıklamasını şöyle sürdürdü: Ancak zaman içerisinde bitkiler tarafından alınan besin elementleri toprakta zamanla azalır. Bitkilerin verimden düşmesine neden olan bu durumda toprakta azalan besin elementleri gübreleme ile tamamlanır ve bitkilerin  beslenmesi  kaliteli ürün vermesi sağlanır. Özellikle çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine neden olur.

Çay bitkisi toprak yapısı (asitlik oranı) PH sı 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi  toprağın fiziksel yapısını bozarak verimsizleştirir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığı doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman Kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresi çay bahçelerinde verilmesi önerilmektedir. Dekara 60-70 kg verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün alma anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesi , çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme hava şartlarına göre Şubat-Mart aylarında verilmesi uygundur.

Özel çay gübresi 25-5-10 çay ocaklarının aralarına , set aralarına sürgün oluşmadan iklim koşularına göre (Şubat-Mart ve Nisan ayı ilk haftasında) talimatlarda tavsiye edilen miktarda  (dekara 60-70 kg)doğru bir şekilde verilmelidir. Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir.

“Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi, ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır.” ifadesinde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, “Böyle uygulama yapılması çay bitkisinin zarar görmesine, bitkinin gübreden faydalanmadan boşa gitmesine neden olur. Bilinçsiz bir şekilde fazla miktarda verilen ve toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin (Nitratlı azotlu gübre Amonyum sülfat, Kalsiyum içeren Kalsiyum Amonyum Nitrat içeren)  çay bahçelerinde kullanılması toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne neden olacaktır.

Organik tarım havzalarında çay bahçelerinde kimyasal gübre kullanılması yasaktır. Organik gübre  ve Zeolit (Toprak düzenleyici) kullanılması önerilmektedir. Organik Çay tarımına  geçen bölgelerdeki üreticilerimizin yetkililerce yapılan uyarılara  gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Organik Çay bahçelerinde  denetim ve kontroller  sözleşme yapılan sertifika kuruluşu tarafından  yapılmaktadır.

Çay üreticilerimizin Çay bahçelerinde Organik çay tarımına geçilmesi için yapılan çalışmalara destek vermeleri çay sektörünün geleceği açısından vazgeçilmez bir durumdur. Üreticilerimizin verimli bir yıl geçirmelerini temenni ederiz.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —