9184,82%2,67
34,38% 0,46
36,89% -0,47
2970,96% -0,16
4932,75% 0,96
Anzer Balı Tehlike'de !
Ballıköy Muhtarı Renmzi Güzel yaptığı yazılı açıklamada şınları söyledi’Balıyla meşhur olan Anzer Köyümüze nisan ayı itibariyle, hayvancılarımız ve arıcılarımızın köye çıkışıyla başlayan yayla sezonu, güzelliklerinin yanında bir takım sorunları da beraberinde getirdi.mMuhtarlığımın ikinci dönemi olarak görev yapmaktayım göreve geldiğimiz günden itibaren heyetimle üç tane ilkeye bağlı kaldık, 1 Anzer köyümüzü korumak, 2 Anzer köyümüzü kollamak 3 Anzer köyümüzü en verimli şekilde kullanmak. Anzerde yetişen binbir çiçeklerden ve endemik türlerden oluşan Anzer Balımız Rize’nin çaydan sonraki en önemli marka değeridir. Bu önemli değere hep beraber sahip çıkmak zorundayız.
Küçükbaş hayancılık Bal için tehlikeli
Çoğu zaman dile getirdiğim gibi Anzer Balının kalitesini ve üretimini oluşturan bitki ve endemik türlerimiz maalesef hâlâ küçükbaş hayvan tehdidiyle karşı karşıyadır. Biz hayvancılığa karşı değiliz. Koyunculuk her yerde olur ama Anzer Balı sadece Anzerde. Köyüme gelen 2.000 küçükbaş hayvan sekiz bin tırnaklı ayak yapar bu da zamansız ve aşırı otlatmadan dolayı meralarımızdaki flora ve endemik çiçeklerimize zarar veriyor. Her yıl alınıp uygulanmayan Rize İl Valilik ve Mera Komisyo’nun almış olduğu otlatma planı kararlarının bu yıl da uygulanmaması nedeniyle yine mücadele etmek zorunda kaldık. Otlatma planının resmi makamlarca uygulanmasını Anzer Balı üreticilerimiz ve Muhtarlığımız adına istiyoruz.
25.02.1998 tarihli 4342 sayılı Mera Kanunu, mera ve yaylak alanlar amacına uygun kullanılmadığı için, meralar hızlı bir şekilde talan ve tahrip edilmektedir. Muhtarlar ve İhtiyar Heyetleri artık yeterli olamamaktadır. Biz her ne kadar Mera Kanunun uygulanması tarafı olsak bile vatandaş kendi bildiğini yapmaya devam ediyor. Sonra o yapıyor ben niye yapmıyorum diye ilgili mercilere iletince, kanun herkese eşit olmalı diyerek savunmaya geçmektedir. Meralar ve yaylaların korunma önlemleri alınmazsa yarın için çok geç olacaktır. Zaten artık kanayan yara haline gelen kaçak yapılaşmaya devlet eliyle düzenleme getirilmesi gerek. Buradan sizlerin aracılığıyle sesleniyorum ‘’kararlı bir şekilde bu sorunlara el atılmazsa çocuklarımıza bırakacağımız bir doğa mirası kalmayacaktır.’’ Muhtar ve Köy Heyeti olarak Kaymakamlık Makamı ve Jandarma Kolluk
Kuvvetleri ile gerekli resmi işlemleri yaparken, üst irade kalıcı çözüm bulup bizleri rahatlatması gerekiyor. Bizler köylümüzle karşı karşıya kalıyoruz. Devletimiz hayvancılığın olabileceği alanlar olan yaylalara barınabileceklerı tek bir proje oluşturmalıdır. O insanlar da mağdur edilmemelidir. Yaylalar misafir ağırlamak için değildir. köy içinde tapulu evlik yeri olmayan insanların yer edinmek için kaçak evler yaptıkları, evlerin etrafını çitlerle ve duvarlarla ördükleri, hayvanların geçiş yollarını kapatıp meraları işgal edebilecekleri bir alan değildir.
Anzer Gurup Yolunda çalışmalar başlatıldı
Anzer grup yolunda sona gelindi. Köy sınır topraklarımıza 2 kilometre kalan yolumuzun sarp kayalıklı ve dar olduğu alanda genişleme calışmaları yapılan bölümde Milletvekilimiz Muhammet Avcı’dan yardımlar gördük. Rahat ve geniş yola kavuşma sevincimizi kendileriyle paylaşarak bundan sonraki beklentimizin yolumuzun genişleme yapılan kısmında betonlama çalışmalarının tamamlanarak bölge halkımızın kullanımına sunulması isteğimizi dile getirdik. Bu talebimizi olumlu karşılayan, her zaman köyümün ve köy halkımın yanında olan Milletvekilimiz Muhammet Avcı’ya şahsım, ihtiyar heyetim ve köy halkımın adına teşekkür ederim.
Koronayı atlattık
Köyümüz olarak maalesef dünyanın ve ülkemizin en büyük sorunu olan korona virüs tehdidi altında kaldığı bu süreçte, bizde yazın Anzer’de büyük bir çaba sarfettik. Oluşan vakaların ölüm ile sonuçlanmadan atlatılmasında canla başla çalışan İkizdere Kaymakamı Sayın Cafer Kaymakçı’ya filyasyon ekibine, Anzer Sağlık Evi hemşiremize ve Jandarma Kolluk Kuvvetlerimize desteklerinden ve çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.’dedi.
kaynak: rizevizyon.com