Tarih: 28.05.2020 14:26

Kabaoğlu'ndan Çayın sorunları ve çözüm önerileri

Facebook Twitter Linked-in

Çay ekmeğımız bizim
       Doğu Karadenizin en önemli gelir kaynağı  Çay ürünüdür. Müstahsil ÇAYKUR'un sorunlarıyla  boğuşuyor.

ÇAYKUR ise  günlük kapasitem doldu kenara çekildim demesi kolaycılıktır! Halkı Özel sektöre mahkum etmektir. yetkililerin  duruma bir an önce müdahale etmesi gerekmektedir. Kesinlikle taban fiyatın altında çay alımı engellenmeli vadesi en çok yıl ıçinde  sınırlı olmalıdır.

Özel Sektöre verilen fiyatlama serbestliği yanlıştır.Tarımda Kamu yararı vardır. Çay üreticileri tacir değildir. Onların derdi geçimdir. ÇAYKUR bilinçli olarak mı  çay tarımının yarıdan biraz fazlasını Özel sektöre bırakmaktadır. On yıllardır kapasite artırımı hususunda bir arpa boyu yol almamıştır. 2010 yılında 6735 ton olan işleme kapasitesi 2018 yılında 9085 ton olabilmiştir. Oysa Özel sektörün günlük çay işleme miktarı 10.000 tondur.Çaykur'un günlük yaş çay işleme kapasitesi 9.085. ton. Ne var ki bunun ancak 8.000. bin tonunu kullanıyor.

Bu sebepten dolayı Çaykur  kontejan uyguluyor  Öyle olunca da üretici çayını 3.27tl. yerine 2.50—3.00 tl arasında satmak zorunda kalıyor  birde 2021 yılı sonu ödeme diyor.  Bu soygundur! Çay tarımı bölge için Can suyudur. Devlete hiçbir yükü olmayan çay tarımının bu denli zora düşürülmesi düşündürücüdür.

Devlete yükü yok dememizin sebebi yılda ortalama üretilen 200 bin ton kuru çayın iç piyasada yüzde yüz karşılığının olmasıdır. Hal böyle olunca bu sömürü niyedir? Takip ettiğimiz kadarıyla Rize’de sadece Fındıklı Ziraat Odası Başkanının bir açıklaması oldu bu konuda. Diğerleri ne yapıyor? Kimse oturduğu koltuğu yalandan yere işgal etmesin. Veballeri çoktur. 214.083 kışı  üreticisiyle bir milyon insanın geçimini direk ilgilendiren bu konuda kafalarını kuma gömenler İlahi adaletin tecellisiyle mutlaka karşılaşacaklardır.

Bölge Milletvekilleri sadece seçim dönemlerinde gelip orda yemek burada çay içmek için mi oy alıyorlar. Bugün bir faydaları olmayacaksa bir daha nasıl gelecekler. Bir sözümüzde Sivil Toplum Kuruluşlarına şunu asla unutmayın kuruluş amacınız bölgenin sosyal yararıdır. Böyle durumlarda ortaya çıkacaksınız. Siyasi ikbal peşinde koşarak yalakalık yapmayacaksınız. Yapmayacaksınız ki Rize’ye  kahvede çay içebilecek komşunuza akrabanıza bakabilecek yüzünüz olsun. Çay tarımının bugünkü hali siyaset üzeridir. 

Bu sebebden siyasi tartışma yerine Çay tarımının elimizden gitmemesi ve bu çaresizliğin son bulması için neler yapabiliriz bunu tartışalım. Bu bizim Ekmeğimiz. Ekmeğimize hepimiz birden sahip çıkalım...

Rize muhtarlar federasyonu teşkilat Başkani
    Kalkandere muhtarlar derneği Başkanı

 Yokuşlu Köyü muhtari

Niyazi Kabaoğlu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —