(ÇAY BAHÇELERİNDE GÜBRELEME ve BAKIM )
Toprakta bitki besin elementleri belirli bir miktarda bulunur. Ancak zaman içerisinde bitkiler tarafından alınan besin elementleri toprakta zamanla azalır. Bitkilerin verimden düşmesine neden olan bu durumda toprakta azalan besin elementleri gübreleme ile tamamlanır ve bitkilerin beslenmesi kaliteli ürün vermesi sağlanır. Özellikle Çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine ve bitkide kalitesiz sürgün oluşmasına neden olur.
Çay bitkisi toprak yapısı (asitlik oranı)PH sı 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozar ve toprak verimsizleşir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi eksikliğinin doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman Kimyasal gübrelerden 25-5-10 NPK özel çay gübresi çay bahçeleri için önerilmektedir. Dekara 60-70 kg verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün almak anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesine , çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine , Toprak yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme öncesi bakım işlemleri yapılmalı ot ve yosun kaplı toprak yüzeyi temizlenmeli , çapalama yapılmalı ve gübrelemede iklim şartlarına göre % 60/70 lik kısmın Mart-Nisan aylarında, % 30/40 lık kısmın 1. sürgün sonunda verilmesi uygundur. Çay bahçesine girmeden sadece toplatıcılık yaptırarak sektörün , bitkinin yaşatılması mümkün değildir.
Çay bahçelerine özel çay gübresi 25-5-10 NPK Gübre çay ocaklarının aralarına dallarının iz düşümüne set aralarına sürgün oluşmadan iklim koşularına göre (Mart ayı ve Nisan ayı ilk haftasında) talimatlarda tavsiye edilen miktarda (dekara 60-70 kg)doğru bir şekilde verilmelidir.Gübre fiyatlarındaki artış dikkate alınmalı ve Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir.
Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi , ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır. Böyle uygulama yapılması çay bitkisinin zarar görmesine , bitkinin gübreden faydalanmadan emek ve paranın boşa gitmesine neden olur. Bilinçsiz bir şekilde verilen ve toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin (Nitratlı azotlu gübre Amonyum sülfat,Kalsiyum içeren Kalsiyum Amonyum Nitrat içeren) çay bahçelerinde kullanılması toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne neden olacaktır.Fazla Kimyasal gübre kullanımından vazgeçmeliyiz.
Organik tarım havzalarında Çay Bahçelerinde kimyasal gübre kullanılması yasaktır. Katı Organik gübrenin toprağa karıştırılarak en geç Mart ayı sonuna kadar dekara 200-300 kg verilmesi gerekmektedir organik çay tarım alanlarında ayrıca ilk yıllarda yaklaşık 200-300 kg Zeolit , dolamit (Toprak düzenleyici) kullanılması toprağın havalandırılması verim ve kalite için uygundur.Organik Çay tarımına geçen bölgelerdeki üreticilerimizin yetkililerce yapılan uyarılara gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Üreticiler Organik gübrede Bakanlıkça üretim iznine ve Organik tarımda kullanılabilir sertifikasına sahip olduğuna bakmalıdırlar. Organik Çay bahçelerinde sertifika kuruluşları tarafından sözleşme hükümleri gereği denetimleri ve kontrolleri yapılmaktadır.
Doğu Karadeniz Bölgesinde Çay bahçelerinde Organik çay tarımına geçilmesi çalışmaları devam etmektedir. Organik Çay için yapılan çalışmalara havza bazlı devam edilerek, bölgede yaşayanların destek vermeleri , gelecek nesillere sağlıklı ürün, yaşanabilir toprak, hava , çevre bırakmak adına sürdürülebilir çay tarımı için önemlidir. çay sektörünün geleceği açısından Organik Çay üretimi toprak için, Gelecek için, üreticinin çay bahçeleriyle , toprakla yeniden buluşturan üretim şekli olacaktır.10.03.2020
Müfit AKMAN
Tzd Şube Başkanı
haber: Rizevizyon.com
9489,83%1,30
34,54% 0,20
36,07% -0,43
2990,02% 0,96
5006,57% 1,04