Yalova’dan sonra en fazla kivi üreten illerden biri olan Ordu’da üreticilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan kivinin hasadı devam ediyor.
Bölgede her geçen yıl üretimi yaygınlaşan kivi hasadında rekoltenin yüksek olması sebebiyle her gün tonlarca kivi toplanıyor. Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kivi hasadının imece usulü gerçekleştirildiği, ürünleri plastik kasalara doldurarak satışa hazır hale getirdiklerini belirtti. Hasadı yapılan kivinin il dışından gelen alıcılara satılacağını belirten Uzunlar, Ordu kivisinin 90 gram ve üzeri için 2 lira 40 kuruş, 60 ila 90 gram arası için 1 lira 60 kuruş, 40 ila 60 gram arası için ise 50 kuruştan satışa sunulacağını ifade etti.
Bu yıl 7 bin tonun üzerinde rekolte olması beklediklerini vurgulayan Uzunlar, “Hem fiyatın yüksek olması hem de rekoltenin geçen yıla oranla iyi olması hepimizin yüzünü güldürdü' dedi.
Fındıktan iyi kazandırıyor
Kivinin fındığa oranla daha çok kazandırdığını vurgulayan Uzunlar, 'Bu nedenle arazisi müsait çiftçilerimize de kivi üretmelerini öneriyoruz. Bu konuya ilgili üreticilerimizi teşvik edici çalışmalar da yürüteceğiz. Bizim amacımız Ordu'da kivi rekoltesini 10 bin tonun üzerine çıkarmak' şeklinde konuştu.
Üreticilerden Sinan Uzunlar büyük bir heyecanla kivi hasadına başladıklarını, ilk gün 6 tona yakın hasat gerçekleştirdiklerini belirtti. Kivinin fındığa göre daha çok kazandırdığını anlatan Uzunlar, 'Yaklaşık 3 dönüm arazide kivi üretiyorum. Bu araziden ise yaklaşık 8 ton kivi topluyoruz. Aynı arazide olan fındık ise 800-900 kilogram. İki ürünün kazandırdığı para arasında ise çok fark var. Bunun için kivi daha avantajlı' dedi.
Kivi hasadında çalışan işçilerden Murat Serbest de fındıktan sonra kividen gelir elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.
Tuğba Şaşmaz da kivi toplamanın fındığa oranla daha zevkli olduğunu dile getirerek, 'Kivi toplamayı daha çok seviyorum. O nedenle kivi hasadını her yıl sabırsızlıkla bekliyorum' diye konuştu.
Kivinin bir adetinde var olan C vitamini, bir kişinin günlük alması gereken C vitamini miktarından daha fazla. Kivi ayrıca potasyum bakımından da oldukça zengin. Kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineralleri de bolca bünyesinde barındırıyor. Böylelikle “her derde deva” meyve olmayı da kesinlikle hak ediyor.Kivinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
Kivi Yediğiniz Zaman..
- Ağzınızda müthiş bir ferahlık hissedersiniz,
- Lifli yapısından dolayı sindirim sisteminizin kolayca çalıştığını fark edersiniz,
- Kabız olmazsınız, bağışıklık sisteminiz güçlenir,
- Kan basıncınız dengelenir,
- Koleresterolünüz düşer,
- Karaciğeriniz düzenli çalışır, kanınız temizlenir.
- Mide rahatsızlığınız varsa rahatlarsınız,
- Kansızlığınız varsa iyi gelir,
- Cildiniz güzelleşir.
Kivi Sizi Hangi Hastalıklardan Korur?
Kivi hastalıklara karşı iyi bir dost. Her gün yediğiniz kivi sizi nezle ve gripten koruyacaktır. Eğer nezle ve gribiniz varsa, iyileşmenizi hızlandıracaktır. Tüm kanser oluşumlarına karşı sizi koruyacaktır. Özellikle de kadınlarda meme kanserine karşı, ciddi bir koruma özelliği vardır.
Kivinin Cildinize de Faydası Var..
Bu tropikal meyvenin içindeki asitler cildinizi yenileyecektir. Ölü deri tabakasını da soyarak, bir nevi peeling yapacaktır. Sivilcelerinize de iyi gelecektir. Kivinin kabuklarını soyup, ince yuvarlak dilimlere ayırın, yüzünüze yerleştirdikten sonra beş ile on beş dakika bekleyin. Ya da kiviyi blenderdan geçirerek, püresini yüzünüze sürün. On dakika sonra, ılık suyla yıkayın. Cildinizdeki parlaklığı ve ferahlığı bir haftanın sonunda fark edeceksiniz.