Sarı altın görünümü ile beyaz ve yeşil çaydan farklı bir kokusu vardır. Kokusu bazen siyah çay ile karıştırılır. Kurutmanın daha yavaş olması yeşil çaydaki otsu tadın kaybolması nedeniyle yeşil çayın tadından hoşlanmayanlar tarafından tercih edilir.
SARI ÇAY
Tadı daha hafif ve tatlıdır. Tadımı ise siyah, beyaz ve yeşil çaylar arasında farkedilir. Yeşil çay ile aynı antioksidan özelliğe sahiptir. Çayın tadı daha hafif olur. Beyaz ve yeşil çay arasında bir konumdadır. Aroması taze ve hafif çiçekli olarak tarif edilmektedir.
Sarı ve yeşil çay bazen karıştırılır. Özellikle nispeten okside edilmiş yeşil çaylar sarı çay sanılır. Sarı çay üretim süreci daha zor ve zaman alıcıdır, dolayısıyla yeşil çaydan az üretilir. Beyaz çay kadar pahalı değildir. Yaprağın sarılığı çayın kalitesini gösterir.
Eski dönemlerde halk Çin İmparatorluğuna vergisini sarı çay olarak verirdi.
Yeşil ve beyaz çay da olduğu gibi, sarı çayda da uzun bir raf ömrü yoktur. Sarı çay okside eğilimindedir ve birkaç aydan fazla bir süreç içinde kullanılmaması halinde özelliğini kaybeder.
Üretim
Sarı çayın genelde yeşil çaya benzer bir üretim şekli vardır, şoklama, kıvırma ve kurutma. Okside edilmiş çaylar arasında sayılabilir, ancak ne siyah ne de oolong çay kadar okside edilmezler. Kurutma aşaması daha uzundur, çaylar doğal açık sarı renk almaya bırakılırlar. Şok kurutma ile ile içindeki nem oranının %50-55'lere inmesi sağlanır, kıvırma işleminden sonra kurutma ile nem oranı %25'lere düşürülür.
Oksidasyona bırakılır. Son bir kurutma ile nem oranı %5'lere düşürülür. Kurutma işlemi ve verilecek sıcaklık miktarı uzman kişinin tercih ve memnuniyetine göre birkaç saat olabileceği gibi bir kaç günde olabilmektedir. Amaç otsu kokuyu kaldırmak ve sarı rengi oluşturmaktır. Sarı çaylar her zaman bütün yaprak olarak satılırlar. Kırma işlemi tercih edilmez.
Sarı çay çoğunlukla ince tomurcuklarında, bütün yapraklar halinde satılmaktadır .
Haber:Biriz.biz
FOTO:Osman KÖSEOĞLU
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01