İbar Ticaret/ Arçelik Küçükyalı Maltepe
  • BIST 100

    9885,87%1,14
  • DOLAR

    34,02% -0,10
  • EURO

    38,11% 0,57
  • GRAM ALTIN

    2831,85% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4607,53% 0,42

Yöresel Yemeklerimiz

Yöresel Yemeklerimiz

YÖRESEL KÜLTÜRÜMÜZ 24.03.2015 21:31:00 0
Yöresel Yemeklerimiz

MISIR EKMEGI

Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle misir ve misir unu bulunmaktadir. Bunun böyle olmasi da tabiidir. Eskiden anbarda misir oldu mu korkacak bir sey yoktu. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek de var demekti.

 
Misir ekmegi pisirmenin iki safhasi bulunmaktadir. Bir; ekmegin pis irilecegi plekiyi bu ise hazirlamak, ikincisi de ekmek hamurunu yogurmak.
Plekiler üç kiloluktan alti kiloluga kadar küçükten büyüige dogru siralanir. Diyelimki üç kiloluk plekide ekmek yapmaya karar verdik: Tok bir ates yakar, atesin iki yanina demir ayaklari koyariz, plekiyi agzi asagi olarak bu demirleiin üzerine yerlestiririz.
Ates plekiyi iyice kizdirirken bol köz ve kül de birakir. Bu arada ekmek hamurunu sicak su ile yogurmak için yanan atesin kenarina bir gügüm su konur.
Pleki atesin Üzerinde pisedursun, biz diger yandan ekmek hamurunu hazirlariz. En eskilerde ekmek teknesi agaçtandi ve çekme olarak yapilirdi. Anbardan üç kiloluk un alarak ekmek teknesine elekleiiz. Tuz kalin oldugundan bir kapa konur ve sicak su ile temizlendikten sonra eritilerek teknedeki unun ortasina dökülür, yeteri kadar da el yakan sicak su ilave edilir ve hamur iyice yogrulur. Bu arada sicak su eli yakar ve hamur parmaklara yapisir. Bunun için hamuru yoguran kadin, yaninda bir sahanla bir miktar soguk su alir ve zaman zaman elini bu soguk suya batirarak ve parmaklardan temizliyerek isini tamamlar.

 

Yogurma isi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan bir tutam un üzerine gezdirilii. Bu unlar hamunin plekiye yapis masim önler. Ekmek hamuruna bir miktar seker, bir miktar balli lobya unu, bir miktar zeytinyagi koymak ekmege tad verir. Süt ve yumurta da konabilir. Hamur tarif edildigi gibi yogrulduktan sonra sira pisirmeye gelmistir. Simdi de ekmegin pisiiilmesini görelim.
Pleki, iyice pistigine emin olunduktan sonra (Pismis plekinin üzerine birakilan bir damla su hemen buharlas ir) bir kukari ve bir parça paçavra yardimiyla ates in üzerinden alinir ve yana çekilir. Hazirlanan hamur sicak olan plekiye yerlestirilir ve çevirme ekmek yapilacaksa pleki paçavra ile dildendirilir, içindeki hamur elin ayasina alinarak plekiye ters konur. Böylece yapismayi önleyen un da görevini yapmistir. Atesteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan da kizmis olan ocak tasinin üzerine sürülür ve üzeri bir sacla kapatilarak, sac üzerine hafif bir ates yakilir. Aitan küller ve közlerle plekinin çevresi çepeçevie sanlir. Böylece plekideki ekmek alttan, üstten ve yanlardan yavas yavas piser. Üstten kizarmissa pismis demektir. Iyi bir usta, atesi ustalikla yakarak oldugu gib birakir ve ekmegin pisip pismedigini kontrol etmeye gerek görmez.
Sicak ekmek, tereyagi ve minci ile katik edilince bir hos olur. Acligi fevkalade giderir ve baska bir sey istemez.

BÖREK VE HAMUR ISI TATLILAR

LAZ BÖREGI

 

Malzemeler: Bes yumurta, yedi su bardagi süt, bes kasik tereyagi, bir buçuk su bardagi seker, bir buçuk kahve fincani nisasta, bir buçuk kahve fincani pirinç unu, alabildigi kadar bugday unu, tuz. Yapilisi: Bir kase su, iki kasik tereyagi, bir yumurta sarisi, az tuz, bir iki damla zeytinyagi ve alabildigince un katilarak yogrulur ve ondört parçaya bölünür. Bu ondört parça ile laz böreginin on dört yufkasi açilir. Yapraklar arasina konacak muhallebiniri yapilisi: Süt ve seker kaynatildiktan sonra az tuz konur, ayri bir kapta pirinç unu veya nisasta, dört yumurta sarisi, bir bardak soguk su ile iyice çirpilir, kaynayan süte karistirilarak ilave edilir. Pistikten sonra bir tutam karabiber serpilir. Yedi hamur tek tek açilir ve her bir yapragina tereyagi sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazirlanmis olan muhallebi soguk olarak dökülür. Geriye kalan yedi hamurda tek tek açilarak ve tereyagi süiiilerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen sekilde kesilir, üzerine tereyagi gezdirilerek firina verilir. Bir buçuk bardak seker, bir bardak su ile hazirlanan ilik surup, firindan çikan böregin üzerine dökülür. Findik veya cevizle süslendikten sonra ilik olarak servis yapilir.

 

ENISTE LOKUMU

 

Eskiden kaynanalarin damatlan için yaptiklari ve kizlarini her ziyaretlerinde bir bohça yapip damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokca yapilan bu lokunilar, gelin tarafmdan koca evi halkina birer ikiser dagitirdi ve bir ihtimal utanip da yiyemedigi zamanlarda odasinda gizlice yerdi. Malzemeler: Uç su bardagi tereyagi (Margaiin de olabilir), üç su bardagi yogurt, alti su bardagi seker, üç yumurta, yarim limon suyu, yanm çorba kasigi kaibonat, alabildigince bugday unu ve tuz Yapihsi: Seker, yumurta ve yogurt bir kap içine konur, seker eriyinceye kadar çnpilir. Seker yag içine erimediginden eritilmis ilik yag bu karis ima sonradan ilave edilir. Diger yanda yarim limon suyuna karbonat katip karistirarak yagh karis ima katilir ve alabildigince un konarak kulak memesi yumusakliginda bir hamur yapilir. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklügünde parçalar alinarak avuç arasinda yuvarlayip uzatilarak lokum sekli verilir. Yaglanmis tepsiye birer parmak ara ile yerlestirilir, üzerine biçakla (Z) seklinde kesikler atarak sekillendirilir. Plekide ekmek pisirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinada orta hararette pisirilir.

 

 

KABAK SUTLACI

 

Malzemeler: Ortaboy bir taze siyah kabak, bir buçuk kilo süt, bir su bardagi seker, tuz. Yapilisi: Kabak parçalara bölünüp kabuklari soyulur, küçük küçük dogranip suyla pisirilir. Kepçe ile iyice ezilerek süt, seker ve tuz ilave edilir, on dakika kadar pisirilir, sahanlara veya taslara bosaltilarak soguk veya sicak yenebilir.

PEKMEZLI KABAK

 

Büyük pekmez tavasmda pekmez yapilacak sira satlerce kaynatilir, bu-harlas arak s ira siner ve tatlanmaya bas lar. Artik pekmez olmasi için yarim saat kadar bir zaman kalmis tir. iste o zaman daha önce beyaz tatli kabagmdan hazirlanmis olan kabak felileii (Uzunluguna kesilmis bir kabagm ikiye üçe ayrilmis panalan) pekmez tavasina atilir. Kabaldar tatlilasmakta olan sira ile birlikte pis er, giderek kahve rengi bir renk alarak tadlas ir. Uzun sapli bir süzgeçle pekmez tavasmdan toplanir. Sicak veya soguk olarak yenebilirler.

PEPEÇURA

 
Malzemeler: Uç kilo siyah kokulu üzüm, bir su bardagi misir unu, tuz. Az bir miktar bugday unu katilmasi iyi olur. Yapilisi:Üzümler ezilir, sirasi alinir. Gerekirse üzümlerin posasi az bir suda pisirilerek posada kalan öz de alnmis olur. Bir kazana koydugumuz ve kaynar hale getirdigimiz üzüm suyuna un, yavas yavas yedirilir, gerekirse seker ilave edilir. Muhallebi kivamina gelinceye kadar pisirilir. Sahanlara taslara konup soguk olarak ikram edilir. Bir kaç gün hatta daha fazla bekletmek daha makbuldur. Küflenmeye baslamis olmak bekleme süresini belirler. Pepeçura, pekmez için hazirlanan simdan bir miktar ayrilarak da yapilabilir.

HAMSI ILE YAPILAN YÖRESEL YEMEKLER

Bu bölümde hamsinin her yerde yapilan izgarasi, tavasi ve bugulamasindan degil, yöreye özgü hamsili yemeklerden bahsedilecektir. Bunlarin baslicalari hamsili ekmek, hamsili plav, hamsi çigirtasi, hamsi köftesi ve kiremitte hamsi adlari altinda yapilan hamsii yiyeceklerdir. Tuzlanarak bir aydan fazla bekletilen hamsi olgunlasina sardalya veya torik gibi çig olarak ta yenebilir. Tuzlu hamsi suya konarak tuzu alinir, kilçigi çikarilir, limon, maydonoz ve zeytinyagi ile beslenerek güzel bir yiyecek olur. Sofralarimizda salata gibi alinabilir.

HAMSIKOLI (HAMSILI EKMEK)

 

Malzemeler: Bir bag pazi, bir bag taze sogan veya buna denk kuru sogan, Bir bag prasa yapragi, bir iri domates büyüklügünde içyagi, dört bardak misir unu, iki kasik tereyagi, bir avuç nane, iki kase hamsi. Yapilisi: Önceden suya konmus hamsiler kilçiklarindan ayiklanir. Bütün sebzeler ve içyagi ince ince dogranir, elenmis un ve kaynar su ilave edilerek karistirilir ve ekmek hamuru seklinde hafifçe yogrularak misir ekmegi gibi plekide pisirilir. Pisirmeden önce tuzu kontrol edilmelidir. Hamsi ve içyagi kendiliginden tuzlu oldugundan tuz ayari buna göre yapilmalidir. Hamsili ekmegin hamuruna su yerine kaymakli süt ve yumurta katilirsa daha da lezzetli olur. Sicak olarak yenirse daha lezzetlidir.

HAMSI KUŞİ

Malzemeler: Bir bag pazi, bir bag taze sogan veya buna denk yerli prasa yapragi, iki bardak ince misir unu veya buna denk bugday unu’da olabilir, bir tas tuzlu hamsi, bir yumurta büyüklügünde içyagi. Kizartma için zeytinyagi yoksa tereyagi. Yapilisi: Hamsiler önceden suya konarak ayiklanir, kilçiklarindan temizlenir, hamsi, un, kiyilmis pazi ile sogan içyagi ile karistirilarak ekmek hamuru gibi hafifçe yogrulur, tuzu kontrol edilir. Yumurta katilirsa daha iyi olur. Bir santim kalinliginda veya daha ince yayilarak tavada kizartilir. Çigirta hamuruna köfte biçimi verilerek de kizartilabilir.

NOT:Nami diger “HAMSI KUSI”.Bu benim ençok sevdigim yemek olup aslinda köftenin hamsiden yapilanida diyebiliriz. Dünyada yapilabilecek en güzel yemek tir.

HAMSILI PILAV

 

Hamsili plavin ilk sekli “Hamsili Rasti” yemegidir. Korkoto, azmiktarda pazi veya prasa yapragi, kilçigi alinmis tuzlanmis hamsi ile birlikte karis tinhr, yagi konarak kazanda plav gibi ve plav kivamina gelinceye kadar pis irilir. Hazirlanan malzeme tepsiye konarak pleki veya kuziiiada pis irilebilir. Hanisili Plavin Malzemesi: Bir kilo veya bir tas hamsi. (Taze veya tuzlu hamsi olabilir), dört bardak pirinç, Uç bas sogan, bir avuç nane, Bir buçuk bardak zeytinyagi veya tereyagi. Yapilisi: Hamsi tuzlu ise suya konur ve tuzu alinir. Taze veya tuzlu olsun önce hamsilerin kilçildan teniizlenir. Pirinç yikamp teniizlenir, hamsi hariç, diger hazirlanniis malzeme ile karis tinlir, iki bardak pirinc üç bardak su hesabiyla suyu konur. Tepsiye bir sira hamsi dizildikten sonra üzerine hazirlanmis malzeme konur ve en üstünede bir sira daha hamsi dizilir. Tepsi plekide veya firinda pisirilir. Sicak veya soguk olark salatalik veya ayranla yenir. Bu gün hamsi pilavi baharat, maydonoz , kus üzümü ile zenginlestirilmektedir. Hamsili pilava, kus basi dogranmis pateteste konabilir. Genellikle hamsili plav yapilinca baska yemek yapmaya gerek görülmez.

PLEKIDE VEYA KIREMITIE HAMSI

 

Yapilisi: Taze hamsi baslari kesilerek temizlenir ve tuzlanir. Bir oluklu kiremit alinarak üzerine kumar yapragi veya lahana yapragi serilir. Temizlenmis hamsi yapragm üzerine dizilir, üzeri ayni tür yaprakla örtülür ve en üstte bir oluklu kiremit daha konarak ocaga veya atese sürülür ve üzerine közler çekilerek pisirilir. Kiremit yerine pleki de kullanilabilir. Kiremite dizilen hamsiler plekiye dizilir, üzeri sacla örtülerek üzerine ates yakilir ve pisirilir.

HAMSI KÖFTESI( Hamsi kusi )

Tarifi Çamlihemsin’den alinmistir. Malzemeler: Bir kilo tuzlu hamsi, dört dilim bayat ekmek, üç yumurta, yarim su bardagi misir unu, karabiber, maydonoz, tuz ve yag. Yapilisi: Tuzlu hamsi aksamdan suya konarak tuzu alinir. Kilçigi temizlenek ince ince dogranir. Bayat ekmek hamsilerin üzerine ovulur. Karabiber, yumurta tuz konarak maydanozla birlikte iyice karistirilip yogrulur. Ceviz büyüklügüne getirilerek tavada kizartilir.

ÇORBALAR

 

Her yerde birinci yemek olarak alinan sulu çorbalar Rize bölgesinde pek fazla bilinmez. Birinci yemek olarak sofraya gelenler genellikle tava yemekleridir. Bu yemekler sofraya sicak olarak getirilirler. Tursu kavurmasi, muhlama ve bunlarin degisik çesitleri gibi. Rize’de bazi sulu yemekler “manca” diye adlandinlir. Bunlar çorba türü yemekler olarak mütalaa edilebilirse de umumiyetle tava yemeklerinden sonra ikinci yemek olarak alinirlar. Fasulye mancasi, lahana mancasi, kabak mancasi gibi.

KORKOTO ÇORBASI VEYA AYRAN ÇORBASI

Korkoto : Kirilmis misir Malzemeler: Iki su bardagi korkoto, Bir su bardagi ayran, Iki çorba kasigi tereyagi Yapilisi: Önce korkoto suya atilir, ayran ve tuz katilir, tereyagi konup pisirilir. Günümüzde; salça tereyagmda pisirileiek servis yapilirken çorbanin üzerine gezdirilmektedir.

FASULYE (LOBYA) ÇORBASI

Malzemeler: Uç su bardagi kuru fasulye, Domates büyüklügünde içyagi, Iki bas ortaboy sogan veya sogana karsilik prasa yapragi Yapilisi: Once kuru fasulye suda pisirilir. Soganlar veya prasa yapraklan ayri bir kapta pembelesinceye kadar yagda kavrulur, fasülye, içyagi, tuz ve su ilave edilip pisinceye kadar yeniden kaynatilir. Kemik ilave edilirse daha lezzetli olur. Nane katilarak yenir.

HOPI VEYA HUPI ÇORBASI

Malzemeler: Uç yogurt kasesi hopi. (Içiyle birlikte kurutulmus kuru fasulye), bir kasik tereyagi, Bir domates büyüklügünde içyagi, Iki bas sogan veya bunun kadar prasa yapragi Yapilisi: ince dogranmis soganlar veya prasa yapraklari yagla kavmlur. Kirilmis fasülye hopileri içine atilarak karistirilir, su ve tuz ilave edilip pis irilir. Kemik ilave edilerek pisirilirse iyi olur. Nane ve sarmisak ilave edilerek yenir.

KABAK ÇORBASI

Malzemeler: Bir beyaz kabagin dörtte biii, Bir su bardagi kuru fasülye, Uç çorba kasigi yag. Yapilisi: Kabugu soyulan kabak kusbasi seklinde dogranir, kazana konup ayri bir kapta pis erken baska bir kapta pisirilen kuru fasülye, tuz ve yagla birlikte kabaga ilave edilir. Kum fasulye yerine taze fasUlye kullanilabilir. Çorbaya bulgur, arpa veya pirinç ilave edilebilir.

SEBZE YEMEKLERI

FASULYE TAVALISI

Malzemeler: Bir kilo taze fasülye, iki bas sogan veya sogan yerine yeteri kadar prasa yapragi, bes dis sarmisak, iki kasik tereyagi veya zeytinyagi Yapilisi: Bir kilo daneli fasülye kirilarak kazana konur, yeterince pisirildikten sonra bir süzgeçte süzülür. Ince dogranmis sogan veya sogan yerine prasa yapragi yagda kavrulur. Süzgeçte süzdügümüz fasülyeler önceden hazirladigimiz sarmisak, sogan kavruntusuna ilave edilir; tuzu konulup 10-15 dakika tavada veya kazanda kavrulur, sicak yenir.

TURSU KAVURMA VEYA TURSU TAVALISI

Malzemeler: Bir kilo fasülye tursusu, üç bas sogan veya buna denk prasa yapragi, bes dis sarmisak, iki kasik tereyagi veya buna denk zeytinyagi Yapilisi: Fasulye tursusu bir gün önceden suya konur, tuzu çikartilir. Hiç su kalmayacak sekilde elle sikilir. Soganlar, ay seklinde bir tavaya dogranirlar ve zeytinyagi ile penbelesinceye kadar kavrulurlar. Daha sonra hazirlanan tursu, tavaya ilave edilir, ezilmis sarmisak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika kavrulur. Sicak veya soguk olarak yenebilir. Eskiden ilk yemek olarak ve misir ekmegi ile birlikte yeniyordu. Bir lokma ekmek tavaya uzaniyor ve parmaklar yardimiyla bir tutam tursu alinip agiza getiriliyordu. Günümüzde ise tursu kavurma, salata gibi sofraya konulmakta ve istah açici olarak alinmaktadir.

PAZI TAVALISI VEYA PAZI KAVURMASI

Malzemeler: Dört bag pazi, üç bas sogan veya buna denk prasa, bes alti dis sarmisak, ki kasik tereyagi Yapilisi: Soganlar halka halka dogranip yagda kavrulur. Haslanip süzülen pazilar sikilarak yagda kavrulmus sogana ilave edilir. Ezilmis sarmisak

TOMARI TAVALISI VEYA KAVURMASI

Tomari sulak yerlerde, irmak kenarlarinda kendiliginden yetisen otsu bir bitkidir. Yapraklan pazi yapragi genisliginde ve pazidan biraz daha serttir. Tomari kavurmasi Pazi kavurmasi gibi yapilmaktadir. Pazi ve tomari karisimi olarak da yapilabilir.

KARA LAHANA DOLMASI

Malzemeler: Dört bag pazi, bir bardak korkoto (Kirilmis Misir) , iki bas sogan, iki kasik tereyagi. Yapilisi: Once pazilar bir kazanda haslanip süzülür. Dogranmis soganlar yagda kavrulur. Daha önce haslanmis ve süzülmüs pazilar dogranarak kazana ilave edilir, daha önce islatilmis korkoto, su ve tuz konur, karabiber katilir, 20 ila 30 dakika pisirilir. Pirinçli ispanak yemegi kivaminda veya biraz daha kati olur. Korkoto yerine bulgur veya pirinç konabilir.

LAHANA HASLAMASI

 
Malzemeler: Alti bag lahana, bir domates büyüklügünde içyagi, bir kase fasülye, iki kasik misir unu, iki kasik tereyagi, bir kiloya yakin kemik, bir miktar aci biber (Lav Biberi) Yapilisi: Lahanalar önce yikanip temizlenir. Daha sonra elle bükülerek dogranir, fasülye ile beraber veya ayri ayri haslanir ve süzlür. Lahana kaynatilip süzülmezse tadi aci olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir. Tuzu biberi konur, yarim saat pisirilir.

EZME LAHANA VEYA VURMA LAHANA

Malzemeler: Alti bag kara lahana, bir domates büyüldügünde içyagi, bir kasik tereyagi, bir bardak içyagi, bir bardak un, az miktarda aci biber. Yapilisi: Once, temizlenmis ve dogranmis lahana ve fasülye ayri ayri haslanir ve süzülürler. Misir unu disinda bütün malzemeler ve tuz kazana konur, kaynatilmis su ilave edilir ve pisirilir. Suyu bir baska kapa alinip ezme isine girisilir. Lahanayi ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunlugunda düz yontulmus agzi dört parmak kalinliginda ve genisliginde bir araç) veya kepçe kullanilir ve lahana muhallebi kivami alincaya kadar ezilir. Ezme isi bitince lahanadan daha önce alinmis olan su ve bir miktar misir unu kazana yavas yavas ilave edilir ve 5 ila 10 dakika karistirilarak kaynatilir. Ezme lahanaya damak zevkine göre tatli kabagi, taze fasülye, taze misir veya pazi ilave edilebilir.

LAHANA ROHTIKOSU

Lahana rohtikosu ayri bir yemek olmayip ezme lahanadan yapilan bir yiyecektir. Ezme lahanaya ufalanmis misir ekmegi ve tereyagi katarak kaynatilir. Eger kavurma konursa daha lezzetli olur.

LAHANA SARMASI VEYA ETLI LAHANA DOLMASI

 

Malzemeler: Alti veya yedi bag kara lahana, üç bas sogan, bir kilo ince kiyilmis et, bir kase korkoto, maydonoz. Yapilisi: Soganlar ince ince dogranir. Yeteri kadar tuzla ovulur, ince kiyilmis et, korkoto, maydonoz, tuz, su ilave edilerek dolma içi hazirlanir, daha önce haslanmis süzülmüs lahanayapraklari ile sarilir. Dolmalarin üzerini geçmiyecek kadar su konulup kazanda pisirilir, sicak servis yapilir. Kazanin en altina kemik konursa daha lezzetli olur. Korkoto yerine bulgur veya pirinç konabilir.

ISIRGAN YEMEGI

Kendiliginden yetisen isirgan otundan yapilan yemegin tarifi Çayeli’nden alinmistir. Yapilisi: Taze isirgan yikanir, haslanir ve süzülür. Iki bas kiyilmis sogan bir tencerede bir kaç kasik yagla kavrulur, salçasi ve süzülmüs isirganlar tencereye konur. Yeterince kaynar su ile iki bardak süt ve tuz ilave edilir. Istege göre karabiber de konabilir. Isirgan yemeginin bazi hastalildara yararli oldugu söylenmektedir.

UNLU TAVA YEMEKLERI

MUHLAMA

 

Malzemeler: Üç tahta kasigi misir unu, üç kasik tereyagi, bir kase tel veren peynir, Ilik SU ve tuz. Yapilis i: Bakir bir tavada tereyagi eritilir. Misir unu konulup penbeles inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanir. HafIf ateste karistirilarak yagini üzerine verinceye kadar pisirilir. Muhlama tel veren peynirle yapilabilecegi gibi hertürlü peynirle veya minci ile de yapilabilir. Peynir ve minci sade olarak da yagda pisirilebilir. (Buna pisirmek yerine isitmak demek daha dogru olur). Yagda sade olarak pisirilen peynire peynir muhlamasi, yagda sade olarak pisirilen minciye de minci muhlamasi denir. Hemsin yöresinde bir miktar kaymak alinarak tavaya konur, ates üzerinde kaynatilir, içerisine yavas yavas misir unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince dogranmis köy peyniri konmak suretiyle sicak olarak servis yapilir. Bu muhlama sekline adi geçen yöremizde “kaymak muhlamasi’ denmektedir.

HOSMER

Malzemeleri: Bir litre kaymakli süt, bir kase köy peyniri, üç tahta kasigi misir unu, yeterince tuz. Yapilisi: Kaymakli taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya bosaltilir. Tava atese konarak kaynatilmaya birakilir. Elenmis misir unu, kaynayan süte yavas yavas ve karistirilarak ilave edilir. Normal kivama gelince ince dogranmis köy peyniri ve tuz konur. Peynirin hosmer içine erimesiyle birlikte sicak servis yapilir. Hemsin yöresinde kaymagi alinmis süt içeresine misir unu karistirilarak yapilan tava isine “Kotniyar” denmektedir. Kotniyara peynir konmaz. Hosmer, muhlama gibi yenir ve yerken yag tavada göllenir.

HASIL

Degisik sekillerde yapilan hasilin Salaha Bölgesinden aldigimiz bir tarih asagida verilmistir. Hasil, kavut unuyla yapilir. Kavut unu; kavrulmus kabak çekirdegi, kavrulmus balli lobya (soya fasulyesi) ve kavrulmus misirin degirmende ögütülmesi ile elde edilen bir undur. Tavaya yeter miktarda su ve yeter miktarda kavut unu konarak pisirilirken sürekli karistirilir. Bir miktar tuz ilave edilir. Pisme isi tamamlanirken yemek de ekmek hamuru kivamma yaklasir. Dikkat edilirse, hasil yagsiz olarak pisirilmektedir. Fakat, yagla yenir. Hasil sicak olarak sofraya almmakta ve ortasina bir kasik tereyagi konularak yenmektedir. Has ila kasik salan kisi, kasigmi hasilin ortasindaki tereyagina bandirir. Ortadaki yag bitince ayni yere yogurt dökülür ve yemeye devam edilir. Has il hangi tavada pismisse o tava ile sofraya gelir ve servis yapilmaz. Ikizdere’den aldiginiiz bir örnek de söyle: Malzemeleri: Misir unu, tereyagi, su, süt veya yogurt. Hazirlanisi: Misir unu suya karistirilarak pisirilir. Iyice pisen bu karisima bol miktarda tereyagi kanstirilir, pisimie isine devam edilir. Çok kati bir kivama gelen yemek bir miktar sogumaya birakilir. Birazcik soguduktan sonra üzerine süt veya yogurt dökülerek yenir.

ÇUMUR

Malzemeler: Sicak misir ekmegi, tereyagi ve minci. Hazirlanisi: Sicak misir ekmeginin içi yayvan bir kap içersine bosaltilir. Içersine bol miktarda tereyagi ve tuzlu minci (Lor) katilarak karistirilir. Misir ekmeginin sicaginda yag, ekmege ve minciye sirayet eder. Sogutulmadan yenir. Sicak ekmek bulunmadigi zamanlarda soguk ekmek bir tavanm içine ufaltilip yagi ve mincisi konur. Sonra hafif ateste isitilarak yagin ekmege nufuz etmesi saglanir. Böylece leziz ve besleyici bir yiyecek elde edilmis olur.

PEKMEZLE YAPILAN UNLU YEMEKLER

TERMONI

Termoni Yemeginin Malzemesi: Bir buçuk bardak halli fasulye, bir buçuk bardak renkli fasulye, bir bardak bugday unu, bir buçuk bardak armut pekmezi, bir çay bardagi seker Yapilisi: Balli fasulye dört bardak su ile biraz pisirilir. Renkli fasulye dört bardak su ilavesiyle kazana konur ve ikisi birlikte pisinceye kadar kaynatilir. Fasulyeler pis ince sekiz bardak su ilave edilerek su kaynaymcaya kadar isitilir ve bugday unu sulandinlarak kazana ilave edilir. Bir miktar yeniden kaynadiktan sonra da pekmezi, sekeri ve tuzu konularak bes dakika daha pisirilir. Kaselere konarak ilik veya soguk olarak yenebilir. Bu yemek zenginles tirilerek de yapilabilir. Bu takdirde yemege bir buçuk bardak taze misir, bir çay bardagi bulgur, bir çay bardagi pirinç, bir avuç karalahana ilave edilir. Armut pekmezi yerine üzüm pekmezi veya taze sira da konabilir.

EKSASI

Malzemeler: Iki bardak renkli veya beyaz fasulye, bir bardak bugday unu, bir buçuk bardak armut pekmezi, bir çay bardagi pirinç, bir çay bardagi seker. Yapilisi: Fasulyeler dört baitlak su ile birlikte pisirilir. Fasulyeler pis ince sekiz bardak su ilave edilerek ve yeniden kaynatilarak pirinci konur, bugday unu sulandinlarak kazana ilave edilir. Yeniden kanatilarak pekmezi, sekeri, ve tuzu konur ve yeniden bes dakika karistirilarak pis irilir. Kaselere bosaltilarak yenir.

PEKMEZLI ASUDE

Yapilisi: Bir kasik tereyagi orta bir tavada eritilir, bir baska kapta bir su bardagi pekmez ilik su ile açilarak tavada erimis yaga ilave edilir. Bu serbet üzerine bir elle yavas yavas misir unu dökerken diger elle bu un, bir tahta kasikla sürekli karistirilir. Muhlama kivamina gelinciye kadar bu islem sürdürülür. Çok az bir tuz ilave edilerek servis yapilir.


Yöresel Yemeklerimiz

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı İŞKUR İUP Programı Kapsamında Personele Eğitim Verildi

GÜRZ Hava Savunma Sistemi

ÇAYKUR RANDEVULU ÇAY ALIMINI SONLANDIR Dİ

Çaykur Rizespor’umuzun Başkanı İbrahim Turgut Değerlendirmelerde Bulundu

SATILIK TOPRAK !!!

Kalkandere'lilerden Halk eğitim kurslarına Büyük İlgi

İBAR; " Opr. Dr. AHMET AKGÜN' ü Vefatının 26. yılında Rahmet Minnet ve Saygıyla Anıyoruz"

Mehmet YILMAZ, Mevlid Kandili Simidi İkramında Bulundu

Kalkandere Vakfı Mevlid Kandili Mesajı

RİDEF ailesi Kandil Mesajı

BENZİNLİ CAY MOTORLARI,CAY TARLASININ EN BÜYÜK KÂBUSU, FABRİKALAR KERESTE FABRİKASINA DÖNDÜ.

DİNCEL ve YILMAZ; 75. Yıl Futbol Sahasında İncelemelerde Bulundu

ROF. DR. MEHMET HABERAL DÜNYANIN ÖNCÜ BİLİM ADAMLARINI İSTANBUL'DA BULUŞTURUYOR

TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

Kuruköy ve Kızıltoprak Mahallesi Tarım Arazisi Bağlantı Yolunun Tamamlanması Çalışmaları Devam Ediyor

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Öğrenci Taşıma Uygulama Toplantısı Yapıldı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL, Esnaf Ziyaretleri Yaptı

Türkiye'nin Ağır Sınıf Genel Maksat Helikopteri

Rize Su Düşen Balık Çifliği İlçemizde Hizemete Devam ediyor

Kalkandere Kaymakamı Alpay DİNCEL’in 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Mesajı;

Mertayak Yeni Eğitim Öğretim Yılı Mesajı

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Kalkandere Belediyesi Yol Çalışmaları Devam Ediyor

Kalkandere Yeni Öğretim Yılana Hazır

Çay ve Kahve: Kültürel ve Sosyo-Ekonomik Boyutlar

Karal; Atıl Durumdaki Ekilemeyen Tarım Arazilerini Meclis Gündemine Taşıdı

Esentepe, Kayabaşı ve Hurmalık Köylerinin Kullandığı Değirmenin, Yaya köprüsü Tamamlandı

Kalkandere Belediyesi, Okullarımızda Kapsamlı Temizlik Çalışmaları Gerçekleştirildi

ÇAYKUR, Randevulu Sisteme Geçiyor

Mertayak'tan Yeni Öğretim Yılı Mesajı

Yükleniyor

Kalkandere'lilerden Halk eğitim kurslarına Büyük İlgi

İBAR; " Opr. Dr. AHMET AKGÜN' ü Vefatının 26. yılında Rahmet Minnet ve Saygıyla Anıyoruz"

Mehmet YILMAZ, Mevlid Kandili Simidi İkramında Bulundu

Kalkandere Vakfı Mevlid Kandili Mesajı

DİNCEL ve YILMAZ; 75. Yıl Futbol Sahasında İncelemelerde Bulundu

Kuruköy ve Kızıltoprak Mahallesi Tarım Arazisi Bağlantı Yolunun Tamamlanması Çalışmaları Devam Ediyor

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Öğrenci Taşıma Uygulama Toplantısı Yapıldı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL, Esnaf Ziyaretleri Yaptı

Rize Su Düşen Balık Çifliği İlçemizde Hizemete Devam ediyor

Kalkandere Kaymakamı Alpay DİNCEL’in 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Mesajı;

ÇAYKUR RANDEVULU ÇAY ALIMINI SONLANDIR Dİ

Çaykur Rizespor’umuzun Başkanı İbrahim Turgut Değerlendirmelerde Bulundu

RİDEF ailesi Kandil Mesajı

BENZİNLİ CAY MOTORLARI,CAY TARLASININ EN BÜYÜK KÂBUSU, FABRİKALAR KERESTE FABRİKASINA DÖNDÜ.

TOBB DOĞU KARADENİZ ODA BORSA BÖLGE TOPLANTISI RİZE’DE YAPILDI

Karal; Atıl Durumdaki Ekilemeyen Tarım Arazilerini Meclis Gündemine Taşıdı

ÇAYKUR, Randevulu Sisteme Geçiyor

Çaykur; Hayali Budama Yapan 600 Çay Üreticisinin Cüzdanlarını İptal Etti

32. Çağrankaya Yayla Şenliği Yoğun Bir Yerel Sanatçının Katılımıyla Yapılacak

ÇAYKUR’DAN Üreticilere Uyarı

Kalkanderespor U-11 Liginde Çeyrek Finale Yükseldi

Kalkanderespor'dan 23 Nisan Kutlaması

Kalkanderespor-1 Kopuzlar Vakfı Veliköyspor-0

Kalkanderespor U-15 Çeyrek Finalde

Kalkandere Spor Kulüb Başkanı Mevlüt İslamoğlu Bayram Mesajı

Süper Amatör Ligi 21.Hafta Kendirli Belediyespor-0 Kalkanderespor-2

Kalkanderespor Kendirli Belediyespor Deplasmanında Galibiyet Peşinde

Kalkandere Spor Başkanı; Belediye Başkanı Seçilen Mehmet Yılmaz'a Tebrik Mesajı Yayımladı

Süper Amatör Ligi 20.Hafta Kalkanderespor-4 Madenli Belediyespor-2

Tüm Halkımız Davetlidir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1