9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
AKÜLÜ ÇAY TOPLAMA MOTORU BAKIMI NASIL YAPILMALI?
1- Çay sezonunda akülü çay toplama motorlarının içerisinde koruyucu ve yağlayıcı sprey kullanmayınız. Sprey yağlayıcılar çok ince olduğu için çalışan ve ısı üreten motor metal parçalarından 10 dakika sonra buharlaşacaktır. Şanzıman gibi hareketli parçalar yağsız kalacağından kırılma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
2- Çay sezonunda motor iç kısmındaki hareketli parçalara bolca kalın gres yağı sürün. Motoru kullanma yoğunluğunuza göre gres yağını birkaç günde bir yenileyin. Gres yağı kalın olduğundan erken buharlaşmayacak ve motor parçalarınızı koruyacaktır.
3- Çalışırken motorunuzun yağsız kaldığını, içerisini açmadan iki şekilde anlayabilirsiniz:
a) Motor çalışma sesi değişir
b) Motorun alt kısmına çıplak elle dokunduğunuzda anormal şekilde ısındığını göreceksiniz.
Isı çok yüksek ise motoru çalıştırmayın ve içerisini açarak hemen yağlayın. Bunu yapabilmeniz için de çay tarlasına giderken yanınızda mutlaka motorun vidalarını sökecek tornavida veya alyan ile kalın gres yağı bulundurun.
4- Motor bıçaklarını bilemek için elektrikli avuç içi taşlama makinası kullanmayınız. Yüksek devirde yapılan bilemelerde bıçaklarınız haşlanır ve ömrü kısalır. Ayrıca hatalı bileme nedeniyle taşlama makinaları motor bıçaklarında derin çiziklerin oluşmasına neden oluyor.
5- Bileme için kaliteli el eğesi kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğe ile bilemek biraz zamanınızı alacak fakat bıçaklarınızın ömrü de kısalmayacaktır.
6- Çay sezonu bittiğinde motorun içerisindeki bütün gres yağları bir bezle temizleyiniz. Tecrübe ettik ki gres yağı kış boyunca motorun içerisinde kalırsa metal parçalarda paslanmalara neden oluyor.
7- Motor parçalarındaki gres yağını iyice temizledikten sonra Koruyucu, Yağlayıcı ve Pas Sökücü spreyi işte bu zamanda kullanın. Hem motorun şanzımanına hem motorun bıçaklarına bolca sprey sıkın. Çay sezonu başlarken motorunuzun metal parçalarının paslanmadığını göreceksiniz.
8- Lityum akülerinizi sezon sonunda her ay bir miktar kullanınız. Uzun süre kullanılmayan akülerinize tam dolum yapmayınız.
Hepimize hayırlı ve bereketli çay sezonu diliyoruz.
Kaynak : Çay Müstahsili Editör